Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира четвъртото издание на “Детска киномания 2022”

Създателите на най-добрите филми ще получат детски “Оскар“

Марина Николова с водещата на „Радиокафе“ Гергана Пейкова

На 27 ноември, в зала „Люмиер Лидл“ НДК, ще бъде даден старта на кино фестивала за късометражни филми, създадени от деца и младежи от 7 до 18 г. – „Детска киномания 2022“. Единственият по рода си детски кино фестивал се организира за четвърти път от сдружение „NIM animations – училище за кино и телевизия“.

За да участват в кино селекцията, малките филмопроизводители трябва да изпратят творенията си от 15-и октомври до 15-и ноември на адрес: detska.kinomania@gmail.com с тема: “Детска киномания 2022”. Най-добрите от тях ще бъдат включени в конкурса. Специално жури от професионалисти ще подбере най-добрите предложения. Отличилите се ще получат детски награди „Оскар“.

„Уникалното, в случая е, че творчеството на децата се показва на голям екран“, каза в предаването „Радиокафе“ Марина Николова от NIM Animations Studio.

„Аз съм режисьор и от много години работя предимно в телевизията и това продуктът ти да се види на голям екран, да бъде показан пред много хора, е страшна признателност. Уникалното е, че едни деца, които не са професионалисти, създават нещо, вкарват цялата си емоция, всичките си идеи и след това да получиш аплодисменти и дай Боже признанието на журито и да получиш награда, това за мен е нещо уникално“, добави Николова.

Лентите ще се състезават в две направления -  игрални и анимирани филми: за най-добър игрален филм, най-добър сценарий и награда за режисура. В направлението анимирани филми категориите са - най-добра анимация, най-добър декор, най-добър сценарий.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пилигрим в Тайланд" - документален филм с кауза и различен ракурс към туризма

В предаването "Радиокафе“ разговаряме за "Пилигрим в Тайланд" - съвместен, общ филмов проект на журналистката от БНР Ангелина Грозева и писателят, общественик и социален предприемач Илиян Кузманов, който придобива международна известност с книгата си “Ако срещнеш Буда, убий го“, която е първата от български автор влязла в Топ 20 за най-продавани..

публикувано на 12.06.24 в 15:19

Националният археологически институт с музей при БАН се включва в Европейските дни на археологията

На 14, 15 и 16 юни 2024 г. ще се проведат Европейските дни на археологията. В редица европейски държави са предвидени събития, насочени към семейства, училища, студенти, историци, музейни посетители и всеки, проявяващ любопитство към световното археологическо наследство. От българска страна участието се организира от Националния..

публикувано на 12.06.24 в 14:16

НЧ "Алеко Константинов 1897" в София ще придобие модерен и функционален вид

Студенти сътвориха модернистичен интериорен дизайн за НЧ "Алеко Константинов 1897" в конкурса, който се проведе за обновяването му от 20.03.24 г. до 20.05.24 г. Трима студенти от различни университети, специалност “Интериорен дизайн” и “Архитектура” бяха наградени за най-идеен интериорен проект, свързан с обновяване на помещенията на Народно читалище..

публикувано на 12.06.24 в 12:35

Кольо Гилъна от "Контрол" празнува юбилей с голям концерт

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна своя гост, който празнува юбилей. Може и да се изненадате, но си струва да чуете кой е той, защото освен, че ще празнува своя юбилей, ще го направи с концерт и автобиография, за радост на своята публика, която го познава и обича от сърце. Защото той е  Кольо Гилъна - от емблематичната..

публикувано на 12.06.24 в 11:53

Ученически проект превръща фасове в полезен активен въглен

25 младежки компании участваха със свои проекти на националния финал на Младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди" , организиран от Джуниър Ачийвмънт (Junior Achievement, JA Bulgaria). След цял ден презентации и търговско изложение по алеите на Морската градина в Бургас, журито определи като най-добра ученическа компания на България за..

публикувано на 12.06.24 в 11:52

Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се..

публикувано на 12.06.24 в 11:41

Кой е с предимство в центъра на София - колите или...?

Казусът с налагането на нова организация на движение и паркиране по столичните булеварди "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" предизвика поредица от конфликти, протести и комуникационни нападки между експерти, институции и местна власт. Това е формален повод две организации – "Екипът на София" и "Среда", да организират дебати под..

публикувано на 12.06.24 в 09:58