Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната като изкуство

Снимка: Феня и Искра Декало

В цял свят, сред най-гледаните телевизионни предавания са кулинарните. Има и безброй сайтове, в които „на живо“ показват приготвянето на храна, дават се препоръки, разказва се за тънкостите в готварството. Това не пречи милиони хора да предпочитат да хапнат от луксозни ресторанти и кафенета до капанчета, от всякакъв вид по света. За ресторантите със звезди на Мишлен, маса се поръчва с месеци напред, а цените не подлежат на обсъждане.

На фестивала за ангажирано кино в Хайфа, от десетина години има специален раздел „Кулинария“. В него се показват както игрални комедии, свързани с ресторанти, готвачи, страсти около оценяването им, така и документални филми за най-големите майстори по света. Една от особеностите е, че поне един от героите присъства на прожекцията на филм за своето заведение и след това се среща с публиката в прекрасната градина на фестивала. На такава среща присъстваха кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало.

С публиката, босненецът Любомир Станишич, който има заведение със звезда Мишлен в Лисабон, разговаряше на английски, но когато разбра, че сме от БНР, веднага премина на някаква странна смесица между сръбски и хърватски, понятна за всеки славянин-жител на Балканите.

„Позволих си да отделя време да дойда да представя нашия филм. Преди това го показаха на документален кинофестивал в Румъния. Жена ми Моника е режисьор и оператор на филма. Снима го цели 10 години. Това е история откакто съм се родил до сега - 40 годишен мъж съм. Това е историята как едно момче от село Ратово на Балканите, заради войната в Югославия, избяга на чуждо място без един динар в джоба си, да се бори с живота и щастието си. Съпругата ми искаше да покаже как човек от балканско село може да стане успешен и на Запад. До звездата Мишлен стигнах с много работа. В Лисабон правя чудна храна, която има и нещо малко славянско, което се харесва“ разказа Любомир Станишич.

Наистина, предлаганото за почерпка на гостите на срещата с мастър-шефа, не бе негово творение. То бе приготвено в точно противоположната концепция за готвене - за употреба на изостаналите продукти от пазарите. Вечер, евтино се купуват поувехнали зеленчуци и плодове и те стават основа за забъркване на манджите в куп бохемски заведения около пазара „Талпойот“ в Хайфа. Там цените са народни, а веселието - до зори. Предизвикателство бе да предложиш на претенциозната фестивална публика пълнен лук по вегенски, кюфтета от патладжан, простосмъртна зеленчукова супа в картонена чашка или сладолед от пасирани, замразени пресни плодове. Участниците в срещата вкусваха от всичко, докато разменяха помежду си впечатления от посещения на ресторанти със звезди Мишлен по света. Има такова направление на израелския туризъм - гурме-турове. Избрахме с кого да поговорим, след като чухме да сравнява ресторанти от Европа, Африка и Азия със заветните звезди на ... производителя на автомобилни гуми. Не е тайна, че основният бизнес на Мишлен е в автомобилостроенето, а оценяването на заведения за хранене, от хоби се е превърнало в доходен бизнес. Нашата събеседничка е социалната работничка от Хайфа Тал Коен.

„Предстои ми през ноември пътуване в Лисабон. Разбира се, места за заведението на Любчо няма за почти година напред, но успях да измоля лично от него маса за един час в ранния следобед на втория ден от пребиваването ми, за да опитам нещо от специалитетите му.

Посетила съм 11 ресторанта със звездата на Мишлен.

Обичам добрата храна и изкуството. Посещавам и галерии и концерти, опери. Храната е част от световната култура. Самата аз добре готвя и семейството ми е присъдило своя „Мишлен“.

Има световен справочник за заведенията със звездата. По-интересен ми е този - за ресторантите, номинирани, но по една или друга причина не получили нужното признание. Храната в тях е два, че и три пъти по-евтина, а също толкова вкусна и добре поднесена. Има и други справочници - неизготвяни от кулинарни критици, а от местни или чужди любители на вкусната храна. Те са особени разпространени в Китай, където по стечение на обстоятелства и работата си, живях известно време. Китайските готвачи правят всичко, за да попаднат в тези справочници.

Тези народни справочници са ми помогнали да посетя места, с което се гордея. Например в Берлин бях в ресторанта на израелеца Бен Моше, буквално месец преди да му присадят звездата Мишлен. Радвам се, че почти едновременно с кулинарите критици го открихме. Яла съм в такива звездни заведения в Севилия, в Гранада и сега на път за Амстердам ще се отбия през Португалия, за да опитам храната на Любчо. Мишленовите ресторанти в Северна Африка са значително по-евтини, а храната - също толкова вкусна. Сигурно мислите, че съм някаква свръх богата глезла. Заплатата ми не е висока за израелските стандарти и събирам пари за пътешествията си и посещения на ресторанти. Не е евтино хоби! Като социален работник, ме интересуват хората, техните взаимоотношения, обществото като цяло. Посещавам не само скъпи ресторанти, а и хапвам на пазара, в заведения препоръчани от местните хора. Интересува ме как се изменя начина на хранене там където емиграцията е голяма и пристигналите носят своите традиции. Знам, че има израелци, които навсякъде по света търсят позната храна. Напротив, аз търся в местна храна, елементи отразили душевността на тамошните хора. Мисля, че по китайската кухня може да се изучи бита на обикновените хора и аристокрацията. От аристократичните храни съм яла син омар. Вкусът му е различен от обикновения, но е и е много по-скъп. В Китай, колегите ми узнаха за хобито ми. Поканиха ме да вкуся каша от слюнката на лястовиците, с която те слепват гнездата си. Не бих могла да платя такова блюдо. Подарък ми беше. Не мога да го забравя, не ми стигат думите да го опиша. Специалитетът е открит случайно. Китайски войници били в обкръжение в някакъв остров. Провизиите им свършили. За да не умрат от глад опитали гнездата на лястовиците. Вкусът е божествен. В изисканите ресторанти очистват гнездата от всички клечки и поднасят само слепващия материал. Може да очарова и човек с най-изискан вкус“ допълва Тал Коен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТС отбелязва 130 години с туристически походи по инициативата “България на върха”

В цялата страна ще бъдат проведени ученически походи до интересни туристически забележителности и планински върхове. Походите са част от инициативата “България на върха” на Българския туристически съюз, а организатори освен БТС, са също туристически дружества и Регионалните управления за образование. Инициативата се породи през пролетта като част..

обновено на 09.10.25 в 19:31

Форум, 09.10.25: Израел и "Хамас" одобриха първата фаза на споразумението за мир

В четвъртък, в коментарното предаване "Форум" гост бе Светлин Тачев - политолог в агенция "Мяра“, който заедно с водещия на предаването Лъчезар Христов обсъди следните теми: Продължава кризата с боклука – среща между министър председателя Росен Желязков и столичния кмет Васил Терзиев; Политически сезон в условията на напрежение и протести;..

публикувано на 09.10.25 в 19:05

УАСГ е домакин на кариерно изложение със 70 водещи фирми от строителния сектор

В Университета по архитектура, строителство и геодезия днес се провежда третото кариерно изложение под мотото “Студентите посрещат бизнеса“. Събитието събира близо 70 водещи фирми от строителния сектор, които представят стажантски програми и възможности за работа на студентите. “Идеята студентите да посрещат бизнеса се роди по моя инициатива преди..

публикувано на 09.10.25 в 16:17

Уменията са новата валута на конкурентоспособността

В централната сграда на Българска академия на науките - БАН преди дни се проведе международната конференция “Умения за пазарите на труда в зеления и цифровия преход“, част от европейския изследователски проект SkiLMeeT, която събира 70 участници от 23 държави. Събитието постави във фокус ключови въпроси за бъдещето - как зелената и цифровата..

публикувано на 09.10.25 в 15:40

"Личен ефир" - изповед, ритуал и сценично изкуство представя Йоана Захариева

В предаването “Добър вечер, София“ актрисите  Йоана Захариева и Деница Даверова разказаха за своя “Личен ефир“ , който ще представят пред широката публика тази вечер. “Това е моят личен ефир. През последните години влагам много усилия и енергия, и средства за срещи с психотерапията във всичките ѝ форми - групи за взаимопомощ, лични..

публикувано на 09.10.25 в 15:25

"Синя София" иска международен концесионер за “Топлофикация - София“

Създаването на комисия, която да се ангажира с привличане на международен концесионер на “Топлофикация - София“ предлагат от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет. Проблемите с общинското дружество могат да са следващото голямо изпитание за столицата след проблемите с отпадъците, изразиха притеснения от групата. Темата бе засегната и от..

публикувано на 09.10.25 в 15:14

“Софекострой“ увеличава капацитета си и поема почистването на “Люлин“ и “Красно село“

С единодушна подкрепа бяха одобрени двата доклада, с които се разрешава на “Софекострой“ да увеличи капацитета си, за да може да поеме дейностите по почистване и сметоизвозване на районите “Люлин“ и “Красно село“. В единият се залага закупуване на техника в размер на 9 млн.лв., а другият позволява разширение на числеността на общинското предприятие. И..

публикувано на 09.10.25 в 14:32