Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволческа кампания за засаждане на дръвчета стартира в район "Надежда"

Снимка: личен архив

Затуптя "Зеленото сърце" на кв. "Надежда"! Това се случи чрез най-мащабната местна доброволческа кампания за засаждане на дръвчета. Повече за нея разказа в ефир Георги Стефанов – представител на Ротари клуб София "Витоша". 
Кампанията срещна 114 деца от 6-та Детска градина "Вълшебен свят", 15 СУ "Адам Мицкевич" и 54 СУ "Св. Иван Рилски" с новите им "зелени" приятели - 114 новозасадени дървета в парк "Надежда" .
Ротари клуб е международна неправителствена организация в полза на обществото. Тя е действаща в над 160 страни по света, а в България дейността й датира от 1998 година. Оттогава до днес тя е реализирала над 40 проекта в полза на обществото, в областта на здравеопазването, образованието, културата и екологията.

"Зеленото сърце на "Надежда" е нашият пореден хуманитарен проект", разказва Стефанов. Проектът е възникнал преди 18 месеца и е разработен съвместно с 13 партньори от 6 страни.

Възстановяване на местната екосистема и подобряване на нейната устойчивост, е една от основните цели на проекта. Като засаждат типична за региона растителност, заедно с децата и подрастващите, организаторите на събитието целят те и техните семейства да развият трайни навици при опазване на екосистемата.

"Всяко дете и всеки родител мечтае да засади дърво. Ние, заедно с преподавателите, децата и родителите от район "Надежда" успяхме заедно да засадим 114 дървета, които те ще осиновят. Успяхме да изградим в парк "Надежда" Зелена класна стая, където в бъдеще, в рамките на проекта да се провеждат занимания на открито", посочи Георги Стефанов. 

По думите му децата ще бъдат обучавани в разделно събиране на отпадъци, чрез изучаване на местната флора и фауна. Идеята е, по този начин да подобрим заедно екологичното възпитание на децата и да има едно устойчиво развитие в целия район "Надежда", допълни още той. Стефанов изрази очаквания, че в бъдеще подобна инициатива ще може да се осъществи и в други квартали на София.
В разговора се включи госпожа Светлана Цветкова, възпитател в 6-та детска градина, с подробности за новоизградената "Зелена класна стая"
Чуйте подробности от разговора на Божидар Янев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13