Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София пред погледа на председателя на Столичния общински съвет

Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Колата на Радио София - новото мобилно студио на колела поема по софийските улици за да бъдат обсъдени проблемите на столицата. В това първо издание гости са различни експерти, с които екипът ще дискутира различни проблеми на градската среда. Минавайки по ул. "Аксаков", председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев заедно с репортерът на Радио София Константин Лавсов коментираха паважната настилка.

"Коловози имаше без съмнение, но всеки ремонт се прави за да стане по-хубаво, а не по-лошо. Знаете, че СОС не се занимава с ремонти, ние сме градският парламент. Тъй като обаче проблемът е много голям, хората е важно да знаят, че на никой не му харесва как изглеждат пренаредените жълти павета в проблемните участъци", отбеляза Георгиев.

Той каза, че за съжаление т. нар. "черен списък" за фирми не е ефективен механизъм за контрол и в България няма примери това да е сработило:

"За да не се нарочва някой така, пък да се отстреля конкуренцията чрез въздействие, законът предвижда много ясни критерии кога една фирма може да влезе в черния списък. И това е ако най-важната в случая хипотеза - договорът да бъде развален по вина на фирмата изпълнител и това бъде потвърдено от Българския съд или арбитраж".

Георгиев каза още, че това, което може да се направи е да се налагат глоби и подчерта, че за този ремонт не е дадена нито една стотинка от парите на софиянци, както и, че съобразно документите ремонтът не е приет от общината и представлява все още строителна площадка, по която се работи. Освен това посочи, че ако се развали договора, това означава да се изгуби европейското финансиране.

Относно скоростното придвижване и зачестилите пътни инциденти, Георгиев сподели, че  радарното табло показва много лоши данни - хиляди нарушители в късните часове с превишена скорост са пресекли кръстовището бул. "Черни връх", където тази година стана катастрофата с двете загинали момичета. Той отбеляза, че трябва да бъде увеличен броя на полицаите по улиците на София, както и това, че ще бъдат поставени повече контролни табла.

По въпроса за велолентите и автомобилите, които паркират върху тях Георгиев каза, че на огромна част от кръстовищата има камери и исканията са, с информацията от тези близо 600 камери общините да могат да глобяват. Той сподели, че за казуса с обезщетението на частните собственици в кв. "Горубляне" за изграждането на парк "Въртопо" трябва да се намери решение, което да е в баланс между частния интерес, зелената инфраструктура и парка.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл, както и да гледате цялото видео:


По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19