Първото изложение "Български традиционни и планински продукти 2022" се провежда до 19:00 ч. пред НДК.
Там са събрани производители на местни, регионални и планински традиционни храни и продукти в България.
Могат да се видят и опитат всякакви селскостопански стоки, занаятчийски продукти, храни и напитки, в това число и вина.
Те са важна част от развитието на регионите, на селския туризъм и на културното богатство на България, изтъкна организаторът Мирослав Иванов, главен редактор на туристическата медия TravelNews:
"Решихме да го проведем, както го правят в редица западноевропейски държави – с представяне на местните и традиционни продукти, директно от производителите, от фермите. Това е и начин да се популяризират характерните храни и занаяти – нещо, което е важно и за туризма."
Освен традиционна българска лютеница на изложението може да се дегустира и сирене с билки, месни храни, интересни чайове, печена тиква, да се видят производители на розово масло, както и шапки, ръчно плетени от баби, допълни Иванов.
Репортерът Христина Иванова ни среща и с Георги Мутафчиев (▲), млад предприемач, собственик на мандричка от района на Разлог и Банско, участвал на конгрес на младите фермери в Брюксел. На изложението представя продукти от козе мляко.
По думите му, най-голямото предизвикателство за него и колегите му е човек да остане мотивиран и да продължи начинанието си, въпреки трудностите.
"Българският потребител все по-често търси местни, автентични, традиционни продукти. Тук има производители от Родопите, Балкана, Дунавската равнина, от Пиринско. Радвам се на големия интерес на събитието – както на изложители, така и на посетители", каза пред Радио София зам.-министърът на земеделието и храните Георги Събев. Неговото ведомство е патрон на изложението.
Той припомни, че вече могат да се регистрират планински продукти. Вече това са направили производители на няколко десетки продукти.
В средата на седмицата коментаторите Елена Дариева и Светослав Живков разговаряха по темите: Управление във време на демокрация . Избори. "Референдумите не са лек за всякакъв случай. Но стават за "дъвка" на популисти." Особености на национални и местни допитвания – финансиране, изисквания за избирателите, провеждане. Социологическите проучвания..
В присъствието на журналисти днес бяха разяснени част от проблемите за бранша на автоинструкторите, обучаващи нови водачи на моторни превозни средства (МПС). По думите на председателя на "Българско обединение на шофьорите" Христо Радков , вината за неправоспособните шофьори на пътя пада върху обучаващите ги, когато изпитът пред..
Заради проточилия се основен ремонт на Театър София , актьорите от трупата му продължават да изнасят представления от своята програма на други столични сцени – във Военния театър, "Сълза и смях", " Théatro отсам канала", в Младежкия театър "Николай Бинев". Надеждите и очакванията и на състава на театъра, и на почитателите на Мелпомена, са..
Вдъхновена от шедьовъра на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата“, режисьорът и хореограф Анна Пампулова създаде своя сценична интерпретация на любимата на много поколения книга. Премиерните дати на танцовия спектакъл на Балет "Арабеск" са на 21.02.2025 г. и 1.03.2025 г. в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Музиката е на композитора..
Заложеното в проектобюджета не отговаря на исканията и очакванията от страна на КНСБ за ръст на възнагражденията в обществения сектор . Заложените 5% биха покрили само инфлацията. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Мишев , икономически анализатор в Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ. Той..
Фестивалът “Възможното образование“ се завръща с пълно издание от 2020 година насам, в Червената къща, а фокусът му е върху човеколюбивите образователни практики от България. За образованието, но не за невъзможните, а напълно обозрими, нови и съвсем възможни хоризонти, които се откриват пред него, е акцентът на разговора с Нели..
Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. Сега действащата е от 2009 г. През 2018 г. специалистите са преработили Наредбата за физиологичните норми и това налага промени в други документи, свързани с храненето на деца в ясли, градини и в училищна възраст...