Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформална платформа "Обединение за честни избори" ще следи за изборни измами

Снимка: Fb/Антикорупционен фонд

Сдружение "Данни за добро", Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), заедно с десетки журналисти, медии, обществени лица и доброволци обявиха  създаването на "Обединение за честни избори" (ОЧИ) - платформа, която има за цел да води борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. ОЧИ ще използва данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами.

Обединението се създава, след като през декември 2022 г. бяха приети промени в Изборния кодекс, които връщат един от големите инструменти за потенциални изборни измами - невалидните бюлетини. 

Повече за това как се заражда идеята да има още едно такова обединение или неправителствена организация, която да помага за провеждането на честни избори, разказа Марио Русинов от Антикорупционния фонд.

Той разкри, че от началото на миналата година, Антикорупционният фонд се занимава със статистически анализ за рисковите секции на купен и контролиран вот. Чрез много разговори с експерти, чрез налична литература и на базата на споделен опит в медиите е създаден такъв работещ модел.

"В рамките на създаването на модела, имахме възможност да коментираме с изключително много хора - активисти и журналисти, с което се предизвика доста голям интерес, както медиен, така и граждански, каза Марио Русинов и допълни, че дори органите на реда са използвали този модел, за идентифицирането на изборни измами.

"Стана ясно за нас, че не е достатъчно само да вдигаме шум за този проблем, но и да опитаме да създадем неформална платформа, чрез която да обединим всички заинтересовани инструменти за превенция - различни видове анализи, впоследствие интерактивни карти, да поддържаме постоянен интерес към темата, защото истината е, че не става въпрос само за конкретни избори, а това е системен проблем".

Той посочи още, че контролираният и купен вот се случва най-често при уязвимите групи - при маргинализираните групи, при хора с нисък социален и образователен статус.

"Има проблеми с контролирания вод във многомандатните избирателни райони в Пазарджик, Благоевград, Бургас", разкри той и допълни, че при въвеждането на машинното гласуване в рисковите секции е наблюдавана доста ниска избирателна активност.

"Ако погледнем на ниво общини, голям проблем има в общините Хитрино, Братя Даскалови, някои общини около Варна".

Освен, че ще анализира данни и насочва вниманието на медии и доброволци, ОЧИ ще организира и публични обучения, на които журналисти и граждански активисти ще споделят знания за различни видове манипулации на вота, опита си при отразяване на избори и др. Работата на ОЧИ ще стъпи на анализите на секции в риск от контролиран и купен вот, публикувани през 2021 и 2022 от АКФ и "Данни за добро", за да определи секциите, които имат нужда от най-много наблюдатели.

„Информацията, която събираме в ОЧИ, ще ни позволи да подобрим методологията ни за оценка на секции в риск, с фокус към местни избори и превенция на изборни измами", каза Марио Русинов.

"Ще се възползвам да поканя всеки гражданин, журналист и анализатор, който проявява интерес към темата, да се свърже с някоя от трите организации, за да можем да противодействаме в дългосрочен план", каза още Русинов, като подчерта, че се касае за дългосрочно партньорство напред във времето. Той посочи, че освен манипулациите с хартиените бюлетини, проблеми се получават и при смесването на хартиения и машинния вот. В заключение той назова някои от съмишлениците обединени зад платформата ОЧИ сред които Миролюба Бенатова, Полина Паунова, Йоан Запрянов, "Дневник", "Медиапул", медията "Актуално" и много други.

"Следващата ни стъпка е да съберем и журналисти по места, които да ни дават познание за случващото се в страната, за да можем да ги изследваме и да можем да координираме усилията си по тази много важна тема за обществото", заяви той. В заключение увери, че усилията на ОЧИ ще бъдат координирани не само към местните избори през тази година, но и към предсрочните, ако има такива.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28