Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 12 януари в галерия "Depoo"

Актрисата Ина Добрева разказва за духа на 90-те години с документална епистоларна изложба

Среща с авторката - актрисата Ина Добрева в "Радиокафе"

Снимка: Галерия Depoo

Документална експозиция наречена "Намерих тези писма" на актрисата Ина Добрева, ще бъде показана в галерия "Depoo" на 12 януари.
Тя представя София и Париж през погледа на една българка, избрала Франция за своя втора родина в началото на демократичните промени, през 1990-а година.

Младата актриса Ина Добрева, която е автор на посланието и на самата експозиция, гостува в предаването "Радиокафе", за да разкаже повече.
"Тези писма не са мои, аз ги намерих. Беше през 2009 година, тогава бях последна година студентка в НАТФИЗ, учих "Актьорско майсторство" и много се вълнувах от духа на 90-те", споделя актрисата. 

Тя открива в един контейнер много вещи от един изоставен апартамент, на път за вкъщи.
"Там се мотаеха няколко снимки и писма, адресирани от Париж. Стори ми се странно, че писмо, пожълтяло и старо, може да бъде адресирано от чужбина, това ми направи впечатление. Взех писмата и снимките - на тях присъстваха младежи с пънкарски прически в деветдесетарски дух. Прочетох ги и се развълнувах от бунтарския дух на жената, която пише писмата, тогава тя е била на 22 години, през 1995-а, пише от Париж, на своя най-добър приятел.

Оказва се, че това е първата вълна студенти, които заминават да учат в чужбина тогава. Тя споделя на своя най-добър приятел, останал тук, своите трудности и своя живот в Париж."


Развълнувана, Ина Добрева (▲) открива жената чрез фейсбук, набиращ популярност тогава.
"Цялата история беше много важна за мен, защото аз самата се намирах на своя житейски кръстопът и една от опциите да продължа напред беше именно в Париж и темата за живота там действително ме вълнуваше", споделя Добрева.

Впоследствие тя заминава и продължава да учи "Актьорско майсторство" в Париж. Там тя кани авторката на писмата на свой спектакъл.
"Реагира изключително отворено, по никакъв начин не се смути, не показа да й е неприятно, че се свързвам с нея", разказа Ина и разкри, че самият тон на описаното в писмата впечатлява с откровеността и прямотата. Мотивът на жената, която ги е написала, да поиска да замине в чужбина, не просто да учи, но търсейки свободата, която не е имала тук, по време на социализма.

Тук допълваме важната подробност, че разочарованието у хората настъпи доста по-късно, не по времето на сините митинги, които изпълваха Орлов мост, през 90-те години.
"Истина е. На мен ми ми е много интересен този период и тези времена. Проектът ми, през призмата на един случайно намерен живот изследва този период на 90-те, на това поколение, което е заминало, защо е заминало и не се е върнало... Всички герои в писмата, нейните приятели и в момента живеят в чужбина. Никой не се е върнал в България", поясни Ина Добрева.

Това, което впечатлява самата нея, е младежкият ентусиазъм, вкусът към живота, осъзнаването на факта, че вече ги няма границите, налагани преди, което дава един простор на мисълта", споделя Добрева.

"Самата Милена е много впечатляваща за мен като личност, тя е една много смела жена, до ден днешен е запазила този вкус към живота и този замах на живеене", допълва тя за авторката на писмата. Исках да се срещнем, за да видя какво се случва с нея, дали се е пречупила, но не - тя се е запазила тотално, разкрива Ина Добрева и поясни, че този факт и е подействал изключително вдъхновяващо.
Така, след емоционалната им среща се ражда идеята за експозицията.

Ина Добрева увери, че специален гост на изложбата, която ще се открие в галерия "Depoо" от 18 часа на 12 януари, ще бъде самата Милена, която вече е пристигнала в България и е донесла още интересни документи от онзи период.
"Аз много се вълнувам, защото това е история, която чаках да разкажа 14 години, не губи актуалност през годините, дори все повече вълнува, защото мисля, че това аналогово общуване е много ценно в период на свръх дигитализация. Ние имаме нужда да си го припомним, този тип аналогово общуване между хората - чрез писмата", каза още Ина Добрева.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца играят вън

Днес предаването е в Шесто основно училище в София, темата е за достъпността в извънучебно време на училищните дворове , а първи гости са Мая Цанева от сдружение Безопасни детски площадки и Диана Андреева, експерт образование, Национална Мрежа за Децата: Мая Цанева : "Имаме нужда от повече добри примери и положително мислене - това, което е..

публикувано на 20.10.24 в 10:06
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е помощник - концертмайстор и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34