Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските кинотворци изпратиха година с 25 филмови премиери и 650 000 зрители в салоните

Режисьора Драгомир Шолев и директора на Националния филмов център Петър Тодоров в разговор с Катя Василева

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. Това е професионалният празник на всички, които работят за филмопроизводството у нас.

По този повод Катя Василева покани в студиото на Радио София директора на Националния филмов център Петър Тодоров и режисьорът Драгомир Шолев.

Те разговаряха за българското кино през изминалата 2022 година – постижения и предизвикателства, а също така и намеренията за настъпилата 2023-та.

2022 година беше успешна за българското кино, на фона на предишните две, които бяха доста тежки, отбеляза пред Петър Тодоров. Имаше 25 филмови премиери, в киносалоните български продукции са гледали 650 000 зрители - това е най-доброто постижение за последните 30 години.

Сред най-гледаните американски продукти имаше и две български заглавия - "Сърцето на машината" (шесто място) и "Петя на моята Петя" (9-о място).

"Разбира се за успеха на един филм има значение дали и как той ще достигне до публиката, както и фестивалите, подпомагането на киносалоните. В самата Агенция бяха разгледани около 420 проекта, свързани с филмовата индустрия, администрира близо 17,2 милиона лева. Навлизаме в 2023 година с надеждата да надградим направеното досега",  посочи Тодоров.

Според Драгомир Шолев въпросът не е дали ще го има българското кино, а какво ще бъде то:

„Именно по това можем да спорим или да разговаряме. Мен това ме вълнува както и какво аз мога да направя, за да бъде по-добро българското кино, по-гледано, по-обичано.“

Липсата на приет нов бюджет се отразява на киноиндустрията отбеляза Тодоров, а според Шолев политическата не сигурност у нас влияе болезнено на творческите процеси. По думите на режисьора в България филм може да се направи за 4-5 години а ако разчиташ на държавата - за по-дълъг период.

"Всеки режисьор копнее да бъде харесван. Въпросът е от коя публика. Ако мислиш за филма като маркетингов продукт, ще останеш на повърхността. Киното не е буквар, по-скоро не е възпитател, а цели да докосне зрителя на интимно място, да го провокира, да го извади отвъд стандартното, да отвори врати на човешката душа", изтъкна Драгомир Шолев.

Петър Тодоров анонсира че на 13 януари по повод Деня на българското кино се предвиждат много и различни прожекции - както на родни, така и на копродукции, игрално, документално, анимационно кино.

До края на януари в киносалоните предстоят и премиерите на два български филма и един българо-испански.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 13.06.24: Инвестиции в градския транспорт на столицата

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Предстоящите инвестиции в градския транспорт на столицата Спортна инфраструктура Проблемите на София..

публикувано на 13.06.24 в 18:38

Какво трябва да знаем за летните месеци

Обилните дъждове и топлото време се оказват повод за срещи с всякакъв вид насекоми и ухапвания от тях. Най-голямо притеснение обикновено създават кърлежите. Как да се предпазим, какви мерки да вземем, възможно ли е да сбъркаме ухапване от насекоми с алергия и да неглижираме ситуацията. Катя Василева потърси отговорите от един от водещите..

публикувано на 13.06.24 в 17:36

"Дни на иновациите в образованието" се провежда в София

Образователното изложение "Дни на иновациите в образованието" гостува в София, за да представи най-новите тенденции в развитието на световното образование. Събитието се организира от Център за творческо обучение в партньорство със Столична община и е отворено към представители на детски градини и училища. Т о ще се проведе днес, 13 юни 2024 г. в..

публикувано на 13.06.24 в 17:16

Как да се повиши качеството на висшето образование

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ежегодно участва активно в процедурата по подготовка на държавния план-прием за приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и прави проучване сред своите членове, като изпраща конкретни предложения към Министерството на образованието и науката (МОН). Резултатите..

публикувано на 13.06.24 в 16:44
Д-р Валентин Димитров

Д-р Валентин Димитров ще управлява "Пирогов" за срок от още 3 години

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров печели конкурса за ръководния пост в спешната болница и ще я управлява за срок от още 3 години.  Това става ясно от информация за приключилата процедура, публикувана на сайта на здравното министерство.  Димитров беше единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса - интервю. Д-р..

публикувано на 13.06.24 в 15:35

Без увеличение за работещите в детското здравеопазване

С доклада за актуализирането на бюджета на Столичната община за тази година трябваше да бъде осигурено увеличение на заплатите на медицинските специалисти в детското здравеопазване. Точката обаче отпадна от днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) и така вече трети месец работещите в ясли, детски градини, училищни кабинети, комплексите..

публикувано на 13.06.24 в 15:32
Анна Николова с героинята си в ръце

Комиксът "Каси" - с намигване към детството и скрито послание

В предаването "Радиокафе“ се срещаме с Анна Николова - млад артист, художник, търсач на любопитното, илюстратор на авторски проект - първия ѝ комикс "Каси". "Завършила съм Художествената академия в София със специалност „Графика“. Винаги съм се интересувала от комиксите като графично средство за изобразяване на истории. Било ми е изключително..

публикувано на 13.06.24 в 15:14