Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и учители имат и резерви към безплатните учебници до XII клас

Снимка: Архив

Всички ученици от I до XII клас ще ползват безплатни учебници от началото на 2024/25 учебна година.

Това решиха депутатите като приеха на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

В момента само учениците до VII клас не купуват учебниците си.

Искането държавата да осигури учебници за всички деца е на БСП, но беше подкрепени и от други партии.

Отчитайки инфлационния индекс, необходимите средства за безплатни учебници от VIII до XII клас са около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на закона и по 8 млн. лв. за втората и третата година от ползването на учебниците, според изчисленията на вносителите.

Как приемат новата мярка, вписана и в закон, родители и ръководители на учебни заведения, дали с безплатните учебници образованието у нас ще стане още по-достъпно и качествено?

Това се опита да разбере Невена Николова и за целта разговаря с Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация “Родители“ и с директора на 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ Диан Стаматов.

Според Алексиева в днешно време при това богатство на източници на информация учебниците са само едно от средствата за усвояване на знания.
Освен това децата се нуждаят и от усвояване на умения в училище.

Трябва да се извървят още стъпки за по-добро образование, допълни Яна Алексиева.

Голяма група родители са доволни от решението за безплатни учебници, отбеляза Диан Стаматов. 

От друга страна, обаче, има ученици, за които не наличните учебници в момента са основната база за самоподготовка. 

Затова от Съюза на работодателите в образованието са предложили по-гъвкава възможност и предоставяне на кодове за безплатен достъп до електронни учебници.
До есента на 2024 година нещата много може да са се променили, така че решението на депутатите след 15 месеца може да изгуби от практичната си стойност.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

обновено на 29.06.24 в 16:55
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27