Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинациите за наградите на фондация "БлуЛинк" вече са отворени за гласуване

Снимка: www.bluelink.net

Наградите "Свободен електрон" всяка година отличават важни и смислени дигитални проекти, които имат тежест и добавено стойност в защита на демокрацията, човешките права и европейските ценности. Номинациите за наградите на фондация "БлуЛинк" вече са отворени за гласуване. От 2009 г. насам фондацията отличава стратегическото използване на информационните технологии в подкрепа на развитето на гражданското общество, демокрацията, опазването на природата.

Повече подробности по темата научихме от Павел Антонов, съосновател на фондацията: 

"Разчитахме на представители на гражданското общество с които "БлуЛинк" работи от години да направят своите предложения за номинации", каза той и отбеляза, че тази година са получили 9 предложения, което е най-висок брой номинации досега. Допълни също, че фондацията няма за цел да награждава непременно популярни или разпознаваеми личности.

"Много често млади и динамични инициативи, активисти или журналисти изпъкват в интернет и много често става така, че нашата награда е първата, която достига до тях като признание за усилията им", разкри Павел Антонов.

По думите му и тази година има много хубав микс от разпознаваеми личности. "Но аз не ги деля на разпознаваеми или не толкова, защото значение за нас има преди всичко това, което те правят".

Антонов отбеляза и немаловажното обстоятелство, че Радио София има честта първи да обяви номинациите.

Една от тях е на природозащитника Александър Дунчев. Номинацията му е за изключително активната му работа в интернет, за огласяване на факти свързани с опазването на гората. Един от малкото народни представители, които са оценявали опазването на природата. 

Другата разпознаваема номинация е на издателя Манол Пейков. Едва ли има някой, който да не знае какво прави той през последната  година по отношение на събиране на дарения, на помощи за Украйна, където се води война, последните две седмици и за пострадалите при земетресението в Турция, посочи още Павел Антонов.

Номинирана е и Лига на младите гласоподаватели, която се състои от 3 младежки организации, които провежда съвместно кампания с това име, в помощ на младите хора, за да имат информиран избор, когато гласуват на избори. Сайтът "Клин-клин" за независима журналистика и главният му редактор Калоян Константинов също са сред номинираните. За него се посочва, че активно в интернет защитава демокрацията, човешките права и малцинствата, което той прави без спонсори и рекламодатели, а със собствени средства.

Фондация "Стража" е петият от деветте номинирани, която дава възможност, чрез електронна платформа, гражданите да следят работата на своите народни представители.

След разговора с Павел Антонов се включи и Александър Дунчев, който говори за незаконната бариера на ЦПШ "Мальовица" и незаконната сеч. По думите му проблемът е световен и е битка на една част от човечеството, която иска да живее в хармония с природата и друга, която иска за извлече колкото се може повече ползи.

"В България тази дилема съществува, но тя се задълбочава от това, че държавността е срината до много ниско ниво и корупцията е пробила всички административни структури, които отговарят освен за здравеопазването и обучението, също така и за опазването на горите", отбеляза Дунчев.

Той добави, че всички проблеми идват от най-високо политическо ниво и призова гражданското общество да се събуди.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка, за да разберете повече и за останалите номинации, както и защо е важна гражданската активност и това да бъдат споменавани добрите примери, които вдъхновяват.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини -..

публикувано на 25.06.24 в 14:58