Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 2 месеца читателско гласуване за наградата "Бисерче вълшебно"

Българските номинации за мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ са за Ясен Гюзелев, Юлия Спиридонова и Стела Драйс


Предстои 11-ото издание на Националната награда за съвременна детска литература "Бисерче вълшебно" и обявяването на носителя на мемориалната награда "Астрид Линдгрен" в Швеция.

Както неведнъж сме говорили и писали, "Бисерче вълшебно" е единствената национална награда за детска литература, чието жури са децата – като читатели или слушатели, ако са много малки.

„През изминалия 10-годишен период винаги сме поставяли нуждите, интересите и нагласите на децата на фокус в нашата работа. Чрез наградата искахме да проверим дали ако децата имат право на избор, ако тяхното мнение бъде чуто и зачитано, ще подхождат отговорно. Оказа се, че след първоначалната еуфория от това, че търсим тяхното мнение, децата стават изключително критични. Имаме такива, които са участвали във всичките 10 издания“, каза пред Радио София Вал Стоева, председател на фондация "Детски книги", инициатор и организатор на наградите.

През първото изминало десетилетие на "Бисерче вълшебно" 54 000 деца са упражнили своето право на глас за книги - те са имали възможност да разгледат всичките 10 издания, над 1000 заглавия и да направят своя избор. Да формират личен вкус и по-високи критерии за четивата, към които посягат и харесват.

Тази година са получени 166 номинации на книги, от които 61 – от български автори.

За да не се демотивират децата читатели като оценяващо жури, все пак е съставена кратък списък с по-малко заглавия в различните категории.

„Целта ни беше да имаме по 10 книги във възрастовите категории за художествени произведения, въведохме и нова категория за най-малките – „Буболечета“, за децата от 3 до 5 годишна възраст - тяхното умение да избират книги също трябва да бъде зачитано“, допълни Стоева.

Очевидно стремежът е свързан със стимулиране на родителите, да им четат повече, да следят какво харесват децата им.

Категориите са: Буболечета (3-5 г.), Откриватели (5-7 г.), Изследователи (8-10 г.), Мечтатели (11-13 г.), Майстори (14-16 г.), Нещотърсачи (нехудожествени).

Всички книги, включени в списъците (вижте ги тук), са издадени на български език през календарната 2022 година.

Номинирани са от българските издатели като техните най-добри издателски проекти.

Срокът за гласуване е до 23 април.


Гергана Пейкова и Вал Стоева (вляво)

Фондация „Детски книги“ ежегодно прави номинации на български творци и в областта на детската литература за мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Тази година лауреатът ще бъде обявен на 6 март с директно излъчване по време на Панаира на детската книга в Болоня.

„Чакаме с нетърпение да видим дали някоя от българските номинации ще успее да се пребори с тези над 250 творци, писатели, художници, организации, свързани с насърчаване на четенето и

грамотността и развитие на културата. Освен че е много престижна, наградата е подплатена с фонд от 5005 милиона шведски крони, около 500 000 €.

Българските номинации са за художника Ясен Гюзелев, Юлия Спиридонова („Тя има смелостта да пише точно като Астрид Линдгрен по много важни, много тежки и същевременно значими за тийнейджърите теми.“) и Стела Драйс (От много години тя живее и работи в Германия. Киги с нейни илюстрации все още не са излизали на български.)

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова. 

По публикацията работи: Георги Нейков

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03