Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Баницата нареди България на 5-о място в кулинарна класация

Снимка: Taste Atlas

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.

Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.

Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата "Езикът на българската кухня", а до 2 години по-късно - обемист "Български диалектен кулинарен речник". 

Чуйте целия разговор на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Пъшева представя изложба, посветена на страха

"Всички сме равни пред страха" – това е заглавието на изложбата на Марина Пъшева.  Младата художничка  черпи вдъхновение от тъмнината и иронията в живота, а Смъртта е преобладаваща тема в творчество ѝ. Творбите на Марина са вдъхновени от загубата на баща ѝ, която тя преодолява именно чрез изкуството. Сама споделя, че баща ѝ гледа..

публикувано на 11.09.25 в 14:42

Анимационната класика "Аладин" оживява на кино и на сцена едновременно

Любимата анимационна класика "Аладин" ще видим на голям екран със симфонична музика на живо, изпълнена от "Симфониета София"  под диригентството на маестро Свилен Симеонов. Зрелищното събитие   ще се състои на 13 септември 2025 г. в зала 1 на НДК в София.  Това специално представление ще пренесе публиката в очарователния свят на..

публикувано на 11.09.25 в 14:25
Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов: Да си инженер е секси

Тазгодишното издание на Robotics Strategy Forum продължава в София Тех Парк до 17 часа. Предвидени са лекции, демонстрации, обособена е експо зона с над 50 иновативни компании. "В момента визионери, инженери и експерти от индустрията обсъждат бъдещето на роботиката и автоматизацията в България и региона – отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 11.09.25 в 13:58
Васил Анастасов пред машината

Видеоигрите позволени само срещу бутилка или кен за рециклиране!

Идеята са съчетаване на игрите с доброто отношение към природата е много добра, когато става дума за неусетно възпитание на децата за грижа към околната среда. Васил Анастасов не само е стигнал до идеята, но и е реализирал нещо доста сполучливо. Машината предлага видеоигри, но – забележете – работи след пускане на пластмасова бутилка..

публикувано на 11.09.25 в 13:09
Методи Кръстев и Радослав Гергов

Пилотният сингъл "Тук съм" ще даде името на предстоящия албум на "No More Many More"

Група No more Many More пуска пилотен сингъл, озаглавен "Тук съм" от предстоящия им едноименен  албум, който ще бъде факт през ноември т.г. С тази новина ни зарадваха двама от култовата група – Методи Кръстев и Радослав Гергов , които гостуваха в предаването "Добър вечер, София". "Тази песен беше първото демо, което записах, и..

публикувано на 11.09.25 в 11:58
Андрей Дуницов

Андрей Дуницов: При 3D принтирането софтуерът минимизира грешките

3D принтирането е доста предизвикателен сектор в развитието на по-новите технологии. От Robotics Strategy Forum 2025 БНР-Радио София ви среща с Андрей Дуницов, мениджър на фирма за индустриални 3D принтери, 3D скенери и софтуери. С усмивка отбелязва, че внася един от най-успешните софтуери за 3Dтехнологии, който е дело на българин...

публикувано на 11.09.25 в 11:49

"Гласът на индустрията" популяризира добри практики и инженерни специалности

От около половин година машинният инженер Благой Иванов е създал и поддържа подкаста "Гласът на индустрията" . Гладът за такъв вид съдържание ражда идеята за формàта. "Има добри практики, съвременни производства и специалности, които имат бъдеще в нашия сектор. Всички те си заслужава да бъдат популяризирани – отбеляза Иванов пред..

публикувано на 11.09.25 в 11:11