
Тя разказва, че през 1978 година в Югозападна България са засадени 500 дка с киви. Локацията е съвсем съзнателно избрана, защото в този регион почвата и климатът са изключително подходящи за отглеждане му.
Първите години то е било в оранжерии, докато се адаптира. Хората не са знаели за наличието на тази култура, тъй като дървото ражда плод чак на седмата година от засаждането си. В началото на 90-те семейството на Албена получава насаждения от киви, което вече е отгледано и готово.
"Кивито е зимен плод за България. Това е много хубаво, защото през зимата чрез него си набавяме голямо количество витамин C", разказва особености за плода Албена Георгиева и добавя, че колкото повече време стои неоткъснато кивито, толкова по-добре зрее кафявият плод със зелена сърцевина.
Българското киви е дребно, но пък изключително вкусно, казва за своята продукция агрономката. Много полезен плод е - особено за децата.
"Ние преди три години решихме да спрем да възприемаме кивито като екзотичен плод и да започнем да го преработваме. Първите ни опити бяха вкъщи с мама. Всички, които я познаваха (Калинка) знаят, че тя беше страхотен кулинар", разказва Албена Георгиева за първите опити за създаването на сладко от киви, което се оказва много вкусно. Те продължават кулинарните експерименти с домашен оцет и ликьор.
Най-успешно и търсено обаче се оказва домашното плодово вино от киви и совиньон блан купаж.
"То е много приятно на вкус, леко, не е така сладко, както малиновото вино, тъй като совиньон бланът балансира тази сладост на плодовото киви", разказва изкусително Албена Георгиева. 
Освен в хранителни продукти семейството интегрира кивито и в серия от козметични продукти като сапуни, ексфолианти и балсами за устни. Но най-интересното е, че те създават и дизайнерски бижута от киви.
Всъщност Албена Георгиева казва, че земеделците, които отглеждат само храна вече са отживелица и новото поколение агрономи се стремят да създават всичко от своята реколта.
"Трябва въображението да лети!"
В бъдеще семейството планира да отвори фермата за киви и за посещения. За целта е необходимо да подобрят достъпността на стопанството, за което имат нужда и от подкрепата на Община Петрич.
Освен кивито Албена Георгиева има и друга страст и това е точенето на юфка.
Повече за отглеждането на киви и за неговите приложения чуйте в звуковия файл.

Вижте още:
Краткотрайни ремонти на настилката в платното за София ще се извършват в участъка от 70-ти до 71-ви км на автомагистрала “Тракия", предупреждават от Агенция “Пътна инфраструктура”. През деня от 8.00 ч. до 18.00 ч. ще бъде ограничено движението в активната и аварийната лента, като трафикът ще преминава по изпреварващата. По същото време ремонти на..
Вятърът ще отслабне и в много райони ще стихне, сутринта на места в равнинната част от страната ще има условия за намалена видимост или ниска слоеста облачност, информират от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Ще духа слаб, в Източна България до умерен..
Във вторник, темите от деня в предаването "Форум“, коментира Милен Керемедчиев - дипломат, бивш заместник-министър на икономиката и на външните работи. Заедно с водещия Лъчезар Христов, се спряха на следните теми: - Бюджет 2026 – прогнозите и очакванията - Провалената среща Тръмп-Путин в Будапеща - Американските санкции над "Лукойл" и "Роснефт" -..
Половината приемни деца са ставали обект на клюки в квартала, а 57% от приемните деца са третирани като "различни" в училище. Това сочат данните на Националната асоциация за приемна грижа, която проведе първото по рода си национално непредставително проучване за отношението към децата в приемна грижа през погледа на техните приемни родители...
Або е писател, редактор и преводач, живял на четири континента, в много градове, учил и преподавал във Великобритания. След престой в Перу като студент, той пише дебютния си пътепис “Поводи за връщане“. Освен това, превежда произведения на световни автори като Джордж Оруел и Брайън Кокс, като така допринася за диалога между културите. Неговата..
Една четвърт (25%) от българите спестяват, като за една година броят на спестяващите граждани се е увеличил с над 170 хил. души – това показва проучване на "Тренд" за навиците ни на спестяване, по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика. Най-много спестяваме за спешни случаи и инциденти - 64% от запитаните са отговорили така. Близо..
Първо издание на инициативата Философска закуска за възрастни, на тема "Страхът на родителите " ще се проведе на 30-ти октомври във Френския културен институт. Френската поредица “Философски закуски“ е на детската писателка Брижит Лабе и двама преподаватели в Сорбоната. Т я е предназначена за деца в начална училищна и..