Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Албена Георгиева: От киви може да се прави всичко


Кивито не е традиционна българска култура, но тя все по-често се отглежда у нас. Албена Георгиева притежава 5 дка с киви близо до Петрич.

Тя разказва, че през 1978 година в Югозападна България са засадени 500 дка с киви. Локацията е съвсем съзнателно избрана, защото в този регион почвата и климатът са изключително подходящи за отглеждане му.
Първите години то е било в оранжерии, докато се адаптира. Хората не са знаели за наличието на тази култура, тъй като дървото ражда плод чак на седмата година от засаждането си. В началото на 90-те семейството на Албена получава насаждения от киви, което вече е отгледано и готово. 

"Кивито е зимен плод за България. Това е много хубаво, защото през зимата чрез него си набавяме голямо количество витамин C", разказва особености за плода Албена Георгиева и добавя, че колкото повече време стои неоткъснато кивито, толкова по-добре зрее кафявият плод със зелена сърцевина.

Българското киви е дребно, но пък изключително вкусно, казва за своята продукция агрономката. Много полезен плод е - особено за децата.

"Ние преди три години решихме да спрем да възприемаме кивито като екзотичен плод и да започнем да го преработваме. Първите ни опити бяха вкъщи с мама. Всички, които я познаваха (Калинка) знаят, че тя беше страхотен кулинар", разказва Албена Георгиева за първите опити за създаването на сладко от киви, което се оказва много вкусно. Те продължават кулинарните експерименти с домашен оцет и ликьор.
Най-успешно и търсено обаче се оказва домашното плодово вино от киви и совиньон блан купаж.

"То е много приятно на вкус, леко, не е така сладко, както малиновото вино, тъй като совиньон бланът балансира тази сладост на плодовото киви", разказва изкусително Албена Георгиева. 

Освен в хранителни продукти семейството интегрира кивито и в серия от козметични продукти като сапуни, ексфолианти и балсами за устни. Но най-интересното е, че те създават и дизайнерски бижута от киви

Всъщност Албена Георгиева казва, че земеделците, които отглеждат само храна вече са отживелица и новото поколение агрономи се стремят да създават всичко от своята реколта.

"Трябва въображението да лети!"

В бъдеще семейството планира да отвори фермата за киви и за посещения. За целта е необходимо да подобрят достъпността на стопанството, за което имат нужда и от подкрепата на Община Петрич.

Освен кивито Албена Георгиева има и друга страст и това е точенето на юфка.

Повече за отглеждането на киви и за неговите приложения чуйте в звуковия файл.


Вижте още:

По публикацията работи: Мария Бояджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.05.25: Тръмп блокира възможността чуждестранни студенти да учат в "Харвард". Какво следва?

Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: -   ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата -   Тръмп блокира възможността..

публикувано на 23.05.25 в 19:05
Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва 24 май с празнична програма

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..

публикувано на 23.05.25 в 18:01

Третото издание на "Нова българска типография" демонстрира постиженията на българските дизайнери

Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..

публикувано на 23.05.25 в 17:06

Най-добре платената индустрия в България остава IT сектора, други отрасли с остра нужда от кадри

Сериозно разминаване между желанията за професионална реализация на завършващите училище и реалните нужди от кадри на пазара на труда, отчитат от една от големите компании в областта на HR решенията. Наблюденията са направени сред над 300 български и международни компании от различни сектори. През последните години сред най-желаните..

публикувано на 23.05.25 в 16:48

БАН чества 24 май с инициатива за академични проповеди

Тържествено събрание по повод 24 май се проведе през днешния ден в Българската академия на науките.  Заместник-председателят на БАН проф. Емануел Мутафов откри празника в зала “Проф. Марин Дринов“ с откъс на старобългарски език от “За буквите“ на Черноризец Храбър.  Председателят на Академията чл.-кор. Евелина Славчева поздрави учените и гостите за..

публикувано на 23.05.25 в 16:32
Рада Бонева

Искам да разчупя стереотипите за вещите и дрехите втора употреба

"Живот с нулев отпадък" – философия, която цели да се намали максимално отпадъкът, който произвеждаме. Друга свързана тема, която също набира популярност, е пазаруването на дрехи втора употреба – не само като стилен и икономичен избор, но и като сериозна алтернатива на бързата мода и нейното въздействие върху планетата. “В началото на 2017 г. се..

публикувано на 23.05.25 в 16:22

Внасят законопроект за намаляване на лихвите на студентските кредити от 7% на 3%

От БСП внасят законопроект за намаляване на лихвите на студентските кредити от 7% на 3%. В момента лихвите по кредитите са 7% – таван, който е заложен от държавата. Преди дни председателят на МО в БСП и председател на комисията по младежта и спорта в парламента Габриел Вълков заяви, че "няма как банките да печелят още повече пари на гърба на..

публикувано на 23.05.25 в 15:54