Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са проблемите на здравеопазването

Снимка: Радио София

Трето поколение лекар, д-р Нейко Нейков е завършил МУ - София през 2011 г. След дипломирането си е доброволец в клиниката по Неврология и медицина на съня на Токуда Болница. От май 2012 г. е специализант към същата клиника, след спечелване на място с конкурсен изпит. За лекарската професия, здравната система и предизвикателствата, които среща ежедневно той разказа подробности пред Радио София.  

По думите му водещото в ежедневните предизвикателства е нестабилността на Закона за лечебните заведения и Закона за здравето:

"Направете си една справка и вижте колко често е пишело по вестниците, какви са законите и колко често се променят. Ние не можем да свикнем. Тъкмо свикнем с един стил на работа и изведнъж се появява нещо ново, някое ново допълнително изискване. И бюрокрацията, която се намесва вече във всяка една професия започва да става още по-сериозна и в лекарската професия. Всяка една малка структура, която преди можеше да се води от персонала и от отговорниците вече трябва задължително да има секретар".

Специалистът посочи, че здравният бюджет гълта много пари, тъй като здравеопазването се оскъпява и съвременните медицински технологии изискват все повече ресурси и консумативи. Отделно заплащането не е на нужното ниво:

"Колко е един преглед по здравна каса спрямо това колко е стандартно един преглед, това също не искам да го коментирам. Това са условията, това е рамката и трябва да се тръгне от някъде. На фона на това все пак продължаваме да работим и да се грижим за хората".

Д-р Нейков отбеляза, че осигуровките са сравнително малък процент от общия доход и се получава едно сравнително високо ниво на здраве. Тъй като сме европейска държава макар и в края на класацията, имаме едно доста добро здравеопазване и доста от кадрите се обучават в чужбина.

"Медицината на съня е едно от най-бързо развиващите се течения особено в неврологията, много бързо трупаме уникални заглавия. Все пак вече този залп, който беше в началото се поуталожи, защото допреди няколко години имаше около 10 хиляди уникални регистрирани заглавия годишно, при положение, че заглавията, които доказват вредата от тютюнопушенето са около 40 хиляди общо до 2015 г.", сподели той.  

По отношение на това грижат ли се сънародниците ни за здравето си д-р Нейков посочи, че големият проблем на българина е страхът и незнанието. Според думите му има много заболявания, които са за ареала България - ендемичен район сме за проблеми с щитовидната жлеза, дефицити на витамини и минерали и др.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28

Фолклор, домашни ястия и конкурси на празника в Бели Искър

Село Бели Искър привлича туристи от близо и далеч по всяко време на годината, и то не отскоро, когато се заговори за селския туризъм. И за това има достатъчно предпоставки. Рилското село е в Община Самоков, намира се на 8 км от курорта Боровец и на 15-ина км от Мальовица. "Още навремето тук са водили чужденци с файтони – разказа пред..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17