Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10% надценка за 17 храни предвижда проектозакон

Снимка: БГНЕС

Продукти от 17 основни вида храни да се предлагат с максимална надценка от 10%. Това предвижда Проект на Закон за надценките на хранителните продукти, който е публикуван на 11 април 2023 г. за предварително обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на икономиката и индустрията. Димитър Маргаритов – бивш зам.-министър на икономиката и бивш шеф на КЗП разказа подробности в ефира на Радио София.

Повишаването на цените на хранителните продукти както у нас, така и в чужбина се дължи на няколко причини. Едната от тях е инфлацията, но по думите на Маргаритов някои действия или бездействия на сегашните управляващи са увеличили тежестта на този процес върху всички български потребители.

"Големите търговски вериги, включително и на официални пресконференции показаха, че без особени усилия могат документално да докажат, че и към момента те работят с доста малки надценки. В стойността на продуктите се включват най-различни елементи на ценообразуване, вкл. складови разходи, обучение на персонал, транспорт и всякакви от този род. Те чисто документално могат да покажат на всеки един контролен орган, че и към момента повечето хранителни стоки, които се продават на новите цени в търговските обекти се търгуват с не много голям процент надценка. Това определено бих могъл да кажа, че в някаква степен е аномалия, защото това означава, че не са изградени достатъчно добри контролни механизми, които да проследят доколко релевантни са всички тези елементи на ценообразуването и пера във формирането на цената на всеки един продукт", коментира Маргаритов.

Той допълни, че има опит да се въведе закон, който да държи сметка за крайната стойност и то под формата на ограничения по отношение на надценката. Това няма да доведе до някаква сериозна промяна в начина, по който и сега се ценообразува. По думите му се съдържа изричен текст, в който се посочва, че имитиращите продукти са забранени за приложното поле на този закон.

"Един друг голям проблем е свързан с начина, по който в този закон се предвижда всичко това да бъде контролирано. Просто анкетно се препраща към Комисията за защита на потребителите, която трябва да намери начин и ресурс да извършва този контрол. Това от моя гледна точка и то като човек, който наистина познава каква е работата на тази институция и нейния капацитет мога да кажа, че ще бъде едно пожелание, което няма да се сбъдне. Първо, защото става въпрос за десетки хиляди търговски обекти. Второ, защото става въпрос за нещо, което собствено не подлежи на контрол, включително складовите наличности, изчерпването, преминаването на друг продукт от същата продуктова група в случай, че складовата наличност се изчерпи. И разбира се най-вече 150-те души в комисията, които работят на територията на цялата страна ще бъдат в обективна невъзможност да осъществяват този контрол", посочи Маргаритов.


Той отбеляза, че евентуалното приемане на закона ще засегне принципите на свободното ценообразуване, тъй като се въвеждат тавани. Относно проверките в магазинната мрежа от страна на БАБХ, КЗП и НАП Маргаритов коментира:

"Не искам да се подигравам с труда на колегите от КЗП, които съм сигурен, че максимално съвестно са си свършили работата, а по-скоро бих отправил своята критика към онези, които ги накараха да се юрнат без цел и посока, според мен донякъде и с предварително зададени числа за това, какви трябва да бъдат постигнатите резултати".

По думите му въпросният проектозакон, поради причини свързани с порочни елементи на ценообразуването, които няма да доведат до свиване на надценката и цената, а ще доведат до раздуване на административните разходи по никакъв начин не върши работа на производителите. Той посочи, че според статистика пазарът у нас се държи 50% от големите търговски вериги:

"Ако говорим за картел на големите производители да държат високи цени, то това логически не дава ли възможност на по-малките да държат по-ниски цени и по този начин да привличат повече клиенти?"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти консултират столичани по въпроси за недвижимите имоти

Националното сдружение "Недвижими имоти" организира събитие под надслов "Имотите на София: Безплатни консултации за Вашите имотни казуси", което ще се състои в обновената историческа сграда на Централните хали, съобщават от Сдружението. Събитието предоставя възможност на гражданите за индивидуални консултации от професионалисти с дългогодишен опит в..

публикувано на 30.09.24 в 09:11
Изглед към Стария град в Ерусалим, 14 април 2024 г.

МВнР предупреждава: Пътувайте до Израел само при неотложност

Пътуванията и пребиваването на български граждани в Израел да бъдат единствено при случаи на неотложност, съветват от Министерството на външните работи. Всички граждани, пристигащи в и напускащи Израел чрез летище “Бен Гурион”, следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания за евентуални промени в техните полети, уведомява МВнР на..

публикувано на 30.09.24 в 07:35

Опасното време продължава и през новата седмица

Опасното време продължава и през новата седмица. В сила е предупреждение от първа и втора степен (жълт и оранжев код) за силен вятър, съобщават от НИМХ. С предупредени със жълт код за опасност са областите: Сливен, Ямбол, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Бургас.  Със оранжев код за опасно време са предупредени: Силистра, Разград, Добрич, Варна,..

публикувано на 30.09.24 в 07:15
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00