Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Димитрова със "Златен Кукерикон" след 3 десетилетия на сцена

В театър „Кредо“ и сценографията говори


Снимка: БулФото

Тази година актрисата и режисьор Нина Димитрова получи „Златен Кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Първият носител на тази награда е Стоянка Мутафова, а през годините нейни призьори са били и Татяна Лолова и Славчо Пеев.

Първият спектакъл на „Кредо“ е „Шинел“ по Гогол, с който театърът достига до най-големия световен фестивал на изкуствата в Единбург, Великобритания. През 2009 г. Нина е номинирана за престижната европейска награда за театър „Нови театрални реалности” за иновациите в областта на театралното изкуство.

Може би една от големите иновации, с която е впечатлила света, Нина Димитрова определя това, че сценографията е като действащо лице на сцената: 

„Кредото ни е специфичната работа на нашия театър - превръщането на сценографията в действащо лице и партньор на артиста и необичайния ни театрален език, на който ме е научила Юлия Огнянова, както и проф. Илков и всички мои учители. Георги Калоянчев е пример за човек с уникално чувство за хумор, с природна дарба да може да вижда света от смешната му страна, да намига на сериозното. Благодаря на Сатиричния театър за тяхното решение да присъдят награда на името на този велик артист, който ще остане завинаги в историята на българския театър.

Аз обичам Гогол. Този особено красив свят, който той създава, някои го наричат и странен. Но той се отличава с този смях на ръба на тъжното и смешното. Аз винаги съм казвала, че Гогол е една безкрайна държава, в която влезе ли веднъж човек не можеш да го измъкнеш и с ченгел. Разчитам го по нишката на клоунадата и твърдя, че Гогол е най-великият клоун в световната литература.“ 


Сцена от „Шинел“  ▲  Сминка: Драматичен театър "Сава Огнянов"

Това не е първото отличие за театър „Кредо“ от родните артистични среди - през 2008-ма Съюзът на артистите в България присъди на Нина Димитрова специална награда „ИКАР” за принос в популяризирането на българския театър по света.
Водила е майсторски класове в „Тиш скул” на Нюйоркския университет в САЩ,  опитът ѝ е представен и в театралните академии в Пекин, Китай и в Токио, Япония.

Днес Димитрова споделя, че Гогол като автор я е спечелил в началото на нейния творчески път. Вече се е превърна в познавач на неговия смешно-тъжен сатиричен поглед с представленията, които продължават да се играят на пълни зали  като „Шинел“, „Дневникът на един луд“, „РевизорЪт”, отличен с 10 престижни национални награди. Гогол казва „Винаги мисли кое е ползотворно, а не кое е красиво. Красотата ще дойде от самосебе си“.
Нина ръководи дълги години „Творческа Кредо Лаборатория“ за развитие на млади професионални артисти. В момента провежда и онлайн обучение с млади артисти от Украйна и споделя как въпреки военната обстановка, те са жадни за работата с театрални практики. С този екип подготвят работа по Фелини. 

  • „Шинел“ на театър „Кредо“ може да гледате на 28 април от 19.30 ч. на сцената на театър „199“.
Вижте още:
По публикацията работи: Георги Нейков

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06