Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротари клуб дарява целия си исторически архив на РИМ - София

На 26 април в музея се открива и изложба с част от артефактите

Снимка: Fb/Регионален исторически музей - София

Историческият архив на Ротари България официално ще бъде дарен на Регионалния исторически музей – София. Предаването и откриването на изложба с част от артефактите, ще се състои на 26 април 2023 г., каза пред Радио София Виолина Костова от Ротари клуб.

Първият Ротари клуб на българска територия, член на Ротари Интернешънъл, е основан през 1933 г.

„От 18.00 часа ще бъде открита една наистина историческа изложба и това е посветено на 90-годишнината от създаването на първия Ротари клуб в България. Изложбата представлява повече от 1000 страници писмени документи, над 400 броя различни фотографии, представящи дейността на известни български ротарианци по това време и техните семейства“, добави Виолина Костова.

По думите й, че историкът на Ротари клуб България – Цвятко Кадийски е в основата на дарението, тъй като повече от 30 години той е издирвал и събирал документи.

„Това е негово лично дарение. Той е потомствен ротарианец и е син на един от първите петима ротарианци, основали първия Ротари клуб в София“, каза Виолина Костова.

Тя добави, че не всичко, което се дарява на музея ще бъде изложено.

„През цялото време ротарианците са извършвали изключителна добротворческа дейност. В списания, освен дейността на Ротари, се е представяла много от историята, културата и живота в България и по този начин, българските ротарианци са запознавали света с това какво има в нашата държава като културно-исторически дадености, развитието ни в икономиката“, допълни Костова.

Освен всичко, ротарианците са провокирали да се говори по теми, които преди 90 години и сега все още са актуални, каза тя. Такива са корупцията сред държавните служители, защитата на правата на малцинствата и демографията на България.

„Българските ротарианци и тогава, и сега са били изключителни личности и визионери“.

На изложбата могат да бъдат видени част от списанията, ценни фотографии, включително две на Стоян Заимов, писалката, с която е подписан първия протокол на първия Ротари клуб.

„Сред тези документи е най-старото запазено писмо в България, в което се споменава Ротари и това е партитурата на химна на Ротари от Франц Лехар, която е изпълнена за първи път в София“.

Изложбата ще бъде активна до 8 май в Музея за история на София.

Подробности за нея и историята на Ротари в България можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:55

Поезията и природата

"Поезия/Природа" е темата на 16-ото издание на Международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Публичната му програма започва от 13 юни 2024 г. и продължава до 20 юни, съобщават организаторите от Фондация "Елизабет Костова". Тазгодишното издание на фестивала е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който..

публикувано на 10.06.24 в 12:22

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 64,06% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 11:51

Бай Данчо - готвачът на Тодор Живков е пресолявал ястието само веднъж

Йордан Стоичков, по-известен като Бай Данчо - готвачът на Тодор Живков, е готвил на различни места, за различни делегации, но винаги се е стремил да представя българската кухня. Започва своята кариера в ресторанта на "Копитото", където стажува след като е завършил тогавашния техникум по обществено хранене в София. "Там работех с един колега -..

публикувано на 10.06.24 в 10:45