Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 и 30 април в зала "Триадица"

България е домакин на финала на Баскетболната лига за колички

Камен Алипиев със специалните гости Офелия Кънева и Владимир Искров

Специални гости в  предаването "Спортна среща" бяха Офелия Кънева - председател на БКХУ (Баскетболен клуб за хора с увреждания) "Левски" и Владимир Искров - президент на Балканската баскетболна лига.

Те ни въведоха в света на един по-различен баскетбол, този, в който духът е по-важен от постиженията. 

Повод за гостуването е предстоящият финал на Балканската  баскетболна лига за инвалидни колички, който ще се проведе на 29 и 30 април в зала "Триадица".
Ще участват 4 отбора  от Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Освен емоцията и силния дух, става въпрос и за много фини умения, които трябва да се прилагат. Ние с Владо сме ентусиасти в това да създаваме условия за полупрофесионален и професионален спорт за хора с увреждания, което в България отскоро се случва, но за сметка на това сме се събрали съмишленици и много добре ни се получава", уточни Кънева и допълни: 

"Пред нас, около нас и зад нас са едни невероятни млади спортисти – "алфа" мъже ги наричам аз в моите среди."

По думите ѝ, те много трудно се овладяват, но тук идва решаващата подкрепа на треньора – той строява редиците, мотивира екипа, и за много кратко време успяват да постигнат присъствие на Европейски шампионат, на Балканско първенство, а на Балканите има много силни традиции в баскетбола, посочи още Офелия Кънева и увери, че най-добре би се убедил в думите ѝ всеки, който дойде да наблюдава играта на момчетата на живо. В разговора стана дума за спецификите в играта на баскетбол на инвалидни колички.


"Ние бяхме планирали то да се случи на шестата или седмата година от старта, а се случи на втората, първото постижение. Сега сме вече на третата година, вече мечтаем за специална спортна база, която да е мулти спорт за хора с увреждания и действително да развива полупрофесионален и професионален терен за  спорт – всякакви спортове не само в баскетбола, макар той да ни е много на сърце, затова сме и тук днес", поясни тя.

Тук е уместно да споменем, че през годините наставниците на баскетболния тим са се преборили за основни неща в полза на спортистите – подходящи за спорта инвалидни колички и микробус, с който да могат да пътуват. Друг важен момент от успехите им е подмладяването на отбора.

Владимир Искров отбеляза, че България вече се очертава като един център за развитие на баскетбола:

"Заради Балканската лига, която създадохме, защото в нея участват най-добрите играчи от Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, а също и от България", твърди той.

"Ние сме хора, които сме си поставили много висока цел – да създадем база за хора с двигателни и интелектуални дефицити, защото такава база не съществува в България, а може би и на Балканите", каза още Владимир Искров.

"Това което ще се случи следващия уикенд, действително е уникално като събитие. Като емоция съревнованието е на много високо ниво, летвата е вдигната високо – имаме амбициите да станем Балкански шампион, но истината е, че вероятността за това е 25%, а не 100“, разкри още Офелия Кънева. Домакини сме, трябва да окажем обединен български дух с нашите момчета, допълни тя.

Такова първенство да се домакинства в България въобще не е лесна работа.

Ние не се борим кампанийно за хората с увреждания, а за възможността да се реализира личността на един човек, категорична е Офелия Кънева.

"Личен избор на всеки човек е дали ще се концентрира да развие своите лични качества или върху дефицитите си и ще търси да събуди съжаление. Нашата работа продължава с години, тя не се показва всеки ден, но резултатите от нея носят полза на хората", поясни още Владимир Искров.

Чуйте още от разговора на Камен Алипиев, за да разберете повече за тяхната настояща и бъдеща дейност и планове.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08