Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя орхидеите в България

Снимка: bulgarian-illustration.com

"Записки по българските орхидеи" е една изключително интересна изложба, която е резултат от реализирането на книгата "Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски".

Изданието представя фототипно ръкопис и може да се каже, че в него си дават среща изкуството и науката.

Този съвременен ръкопис е вдъхновен от научни пътешествия и екзотични експедиции, които учените през XIX и началото на ХХ век предприемат до различни части на света. Често пъти техните наблюдения с жив и увлекателен език са документирани върху ръкописно написани дневници. Рисунките пък са дело на самите учени или на придружаващ ги художник – те онагледяват и пресъздават видяното. Днес, когато съществуват много възможности за документиране на наблюденията и вербализиране на знанието, авторът на ръкописа се обръща към този архаичен модел, за да ни представи една вълнуваща и интересна "територия" – диворастящите орхидеи в България. 

Следвайки актуални изследвания по темата и основавайки се на авторитетни публикации и база данни, изкуствоведът, художник и естествоизпитател Любен Домозетски разширява интересите си в областта на ботаниката, натрупвайки лични наблюдения и опит в откриването и разпознаването на тези интересни растения. Впоследствие с молив и бои в ръка систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и рисунки всички диворастящи видове орхидеи у нас.

В ефира на предаването "Ритъмът на столицата" той разказа за изложбата, книгата и любовта си към ботаниката.

"Страстта ми към природата, ботаниката в частност и още по-специално към орхидеите е от доста отдавна. Това е нещо като странично занимание", каза той и допълни, че още в детските си години е имал влечение към природата, към изследване на нейните процеси свързани с видовете, към зоологията и ботаниката същевременно.

"Впоследствие този интерес започна да се профилира по посока изследване на растенията в България и още по-специално към орхидеите", споделя той.

"Орхидеите са изключително интересни растения, те се срещат на много и различни места. Диворастящите орхидеи, които се срещат в България и които са представени в настоящата книга, се характеризират с малко по-различен начин на живот и на развитие. Имат понякога по-дребни цветове и изглеждат като обикновено растение, човек ако не се вгледа в тях, няма да му направят впечатление", твърди Любен Домозетски. Разкрива, че това което го е привлякло в тях е начинът, по който се опрашват и въобще съществуват.

Привлича го и тази част от ботаниката, занимаваща се с разпространението на видовете, очертаване на границите им и установяването на тяхното местоположение.

Някои от диворастящите орхидеи съществуват в Шуменското плато и Странджа.

Срещат се в гористи места, в иглолистни гори и високопланински райони.

Изложбата "Записки по българските орхидеи" може да бъде видяна в Националния природонаучен музей. Тя ще остане позиционирана там до края на годината, увери Любен Домозетски.

Чуйте още подробности в разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития В специалното Радиокафе, посветено на  иновациит е, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от  София Тех Парк: Разговорът започва от Event Pro Forum – събитието на събитията, което в Деня на София събра хората..

публикувано на 18.09.24 в 10:49

Предизвикателствата пред район "Красно село"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 18.09.24 в 10:40

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51