Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 17 май

Първо кариерно изложение за специалисти по ВЕИ ще се проведе в София

Първо кариерно изложение за соларни специалисти ще се проведе на 17 май в София. „Презареди кариерата си“ ще срещне работодатели и млади хора, които искат да направят кариера в този иновативен сектор.

Д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение „Соларна Академия“, разказа подробности в предаването „Ритъмът на столицата“.

Със събитието обединяваме усилия за развитието на работната ръка в сектора на енергетиката и по-специално към възобновяемите енергийни източници, съобщи той.

Към момента целият енергиен сектор е насочил поглед към тях, поради кризата в енергетиката, която възникна миналата година и има отзвук и днес. Това от своя страна изисква работна ръка, хора, чрез които да се направи преход към така наречените възобновяеми енергийни източници в България, допълни Тодоров.

Той посочи още, че в България има 6 средни училища, които предлагат специалността „Техник на възобновяеми енергийни източници", както и ВУЗ-ове, които предлагат специализация и магистратура в тази сфера. Въпреки това тази професия слабо е залегнала в образованието ни и не попада в групата на защитените професии, което да гарантира задължително обучение на младите хора в този бранш.

„Като провеждаме такива инициативи, желанието ни е да инвестираме в образование и работна ръка, да създадем качествени специалисти, които да изградят и направят енергийния преход към възобновяеми енергийни източници балансиран, устойчив и съответно да бъде достатъчно добре издържан от техническо естество, за не се получават проблеми с фотоволтаичните и други типове централи“, посочи още инж. Веселин Тодоров.

Идеята и целта на форума е да се съберат образованието и отговорните държавни органи, за да се даде посока и път в секторите “Образование“ и „Енергетика“.
Съвместно с бизнеса пред дипломиращите се ученици и бакалаври да се представят какви са възможностите за работа в бранша.

Експертът направи уточнението, че възобновяемите енергийни източници не са само фотоволтаици, те са и различни геотермални и водородни такива, които включват най- различни технологии, за които страната ни няма изградени специалисти, но пък има чуждестранни фирми, които идват със своите инвестиции и дават добър шанс за развитие в тази област, а професията „инженер ще става все по-търсена,  защото е трудна, както за обучение, така и за реализация.

Има ли държавата ангажимент във ВЕИ сектора?

Чуйте повече по темата в разговора на Лъчезар Христов

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - "Контакт"

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата "Контакт", посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55