Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов сектор за борба с престъпленията срещу природата

Снимка: Stopwildlifecrime.eu

Какви са престъпленията срещу дивата природа и конкретно за България? Как да опазваме дивите животни и места в страната, как можем да сигнализираме за нарушения и към кого? Подробности по темата разказа Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове", WWF. По думите му престъпленията срещу дивата природа в България са най-вече свързани с унищожаване на местообитания на животните и ценните видове растения, както и нелегалното ловуване. Зоните, които са подложени на най-голямо пресиране са крайбрежната ивица на Черно море и планинските курорти.

Относно това, че нов сектор за борба с престъпленията срещу природата е започнал дейност Дуцов каза:

"Това е една много добра инициатива на Министерство на вътрешните работи за създаване на отделно звено, което да се занимава именно с престъпленията спрямо природата, които до скоро бяха неглижирани и се разглеждаха наравно и с останалите. Почти няма завършило дело или процедура по откриване на извършител, което да е довело до наказание. Положителното е, че тази структура проявява интерес да разбере по-добре тематиката, работи с Министерство на околната среда и водите и неправителствените организации, които от дълго време се надяват нещо да се случи в тази посока".

Секторът "Престъпления против околната среда и дивата природа" е част от отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

Дуцов допълни, че от много години организациите, които се занимават със защита на природата са търсили сътрудничеството на прокуратурата и МВР за по-добра разкриваемост на подобен тип престъпления и реални наказания.

"Имаше няколко съвместни проекта за обучение на прокурори и служители на МВР за това кои са законите, касаещи биологичното разнообразие. Многото срещи и съвместната работа като цяло доведоха до създаването на това звено, на което ние възлагаме много надежди", посочи той.

Дуцов отбеляза, че сигнал може да бъде подаден от всеки на тел. 112, а служителите препредават сигнала към съответното звено по компетентност. Той добави, че най-важното е хората да не си затварят очите и когато видят нередност да потърсят съдействие от компетентните органи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50