Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задлъжнялостта на българското население е доста под средната за Европа

Снимка: архив

Българската народна банка повиши от 1 май 2023 г., основният лихвен процент (ОЛП) до 2,77 на сто при 2,47% миналия месец. Равнището му се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс за работните дни на предходния календарен месец. Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на повишаване на лихвите. Експерти очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с 60-90 лв. Има ли основание за това, какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити и какво ще се случи с потребителските заеми? Подробности по темата разказа Георги Заманов, главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас.

"Аз бих добавил и решението на БНБ от миналата седмица за повишаване на минималните задължителни резерви, които мисля, че ще имат по-голям ефект върху дейността на банките и върху лихвите, които се предлагат като депозити и кредити върху банката. Тъй като ОЛП в момента се използва основно като референция за съдебни кредити и съдебни производства", отбеляза Заманов.

По думите му целта на БНБ е да намери правилната рецепта за намаляване на обемите на кредитиране.

"Всеки очаква да има промяна. Тя би се направила бързо от депозитите, защото по-голямата част от българските банки ценообразуват кредитирането, било то ипотечно или потребителско на база на референтните лихвени проценти по депозити. Това е цената, която всяка една банка предоставя за ресурса, който гражданите и фирмите са предоставили при нас за управление", добави той.

Относно това, че по прогнози се очаква основният лихвен процент да скочи до 5% в рамките на 18 месеца, както се наблюдава в някои западни държави, вкл. и САЩ, Заманов коментира:

"Доколкото ОЛП в много малка част от банките влияе върху ценообразуването, това не би променило кардинално лихвите по депозити и лихвите по кредитиране. По-скоро е важно с колко биха се увеличили лихвите, които банките плащат на хората, които са депозирали при тях пари, които практически в момента са малко над нулата".

Според финансисти очакванията са месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат със стойности между 60 до 90 лв. Заманов прогнозира, че вноската на средностатистическия размер на кредита, което е около 100 хиляди лв. ще бъде в рамките на под 100 лв, което е поносима вноска в сравнение с това, което става на пазара. От 2008 до 2022 година в България е имало 136 хиляди ипотечни кредита за жилищни нужди, а в момента има 186 хил. Увеличението за период от 15 години е с удвоен размер - от 7.5 млрд. на 16.5 млрд. лв.

"186 хиляди ипотечни кредита означава, че под 10% от българските домакинства имат кредити. В България има между 2 и 2.5 милиона домакинства, които живеят или в собствени жилища, или в жилища купени с кредит, или под наем. Това означава, че около 9-10% от българските домакинства имат ипотечни кредити. Искам да подчертая, че българската икономика, българското население не е задлъжняло. Ние сме доста далече от средните размери за Европа и говорейки за това нещо, като среден размер на кредита, ако сметнем увеличението на ипотечното кредитиране за последните 15 години с броя на нови кредити излиза, че средният размер на новия ипотечен кредит е малко под 200 хиляди лева", посочи Заманов.

Той добави, че през изминалата 2022 година депозитите в България на физическите лица са нараснали с малко над 6 милиарда лв., а всички кредити са нараснали с 4 млрд. лв. Това показва, че българинът е спестил повече пари в банките. Заманов подчерта, че българската икономика генерира достатъчно ресурси за да се самофинансира.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00