Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се гордеем не само с историята, а и с настоящето

11
Две поколения учители и децата
Снимка: радио София

На събор в с.Мирково с разказ за традициите. Зам.-кметът Велко Лисев ни потапя в атмосферата на подготовката му в местността Бърдо:

"Още като бях дете, в Мирково се чества традиционния събор в началото на май с курбан за здраве. Раздава се на гостите, подготвя се богата фолклорна програма. Имаме голям кукерски клуб, те са побратими с този в с.Челопеч. Има група Мирковско хоро и Мирковска духова музика. От деца си я спомняме. Курбанът се подготвя от предния ден, сутринта се пали огъня, освещава се от отец Йоан. Имаме 7 параклиса в общината."

Следващ гост е секретарят на НЧ "Културен подем" и художествен ръководител на "Мирковски орли" Тодор Цачев:

"Около нас кипи огромен труд и са ангажирани всички от общинска администрация не само на думи, а и на дела. Посрещаме хиляди гости, всеки мирковчанин чака този ден. 

"Мирковски орли" е младежки духов оркестър, нищо не може да възпита човек както музиката. Изучаването ѝ чрез инструмент е чудесна възможност. Репертоарът ни е от маршове, хора, забавна музика. Децата в бъдеще биха станали част от мирковската духова музика, тя остана последната в Средногорието. Тук още съществува и уча млади хора да могат да свирят.

Занимаваме се с възпитание в културни дейности. Те се постигат трудно. Често правим концерти. Трудът ни е инвестиции в децата. Всичките ми 4 деца също ще участват в музикалната програма." 

Баба Ганка не приема да бъде наричана просто "леля". Тя е член на църковното настоятелство и можем да научим от нея подробности за църквата в Мирково:

"От 6 ч. дойдохме, напалихме огньовете и като заври слагаме месото отпенваме, за да е чист курбана. Само тук го правим със сухи червени чушки, без картофи и домати. На 8 овце се слага 120 кг лук, оливия, джоджен, магданоз, брашно, масло, после се бърка.

Църквата ни Св.Димитър е от 1834. Тук е имало джамия. Разрешението е било за църква, колкото една волска кожа. Режат я и правят от нея конци, тогава се построява само една част, колкото е била тази кожа. Пристоява се в 1847, после към 1860-70 се прави камбанария. Догодина ще празнуваме 190 години. Без любов няма нищо."

Следващите гости са две поколения учители. От по-старото поколение е г-жа Йорданка Иванова:

"Мирково е моята ранна романтична младост. Тук започнах да се уча на професионализъм. В Мирково имаше много сняг и пързалка от гарата до площада долу. На кукерския празник и аз съм се маскирала - като ромка. Имаше много деца в училище, на колегите е много по-трудно сега. Разчитахме на самообразование. По принцип много обичам децата. Те са толкова зареждащи, въщаш се в миналото си и искаш отново да си дете. Нека всеки да е щастлив по своему." 

Ивайла Цачева е преподавател по музика:

"От пръв поглед Мирково много ми хареса и не беше трудно да вземем решението. Имахме натоварена програма като концертиращи артисти. Продължаваме да се занимаваме с музика и да работим с деца. Всеки ден свирим. Музиката помага на децата, дори и най-буйните, всички обичат да свирят. Тя възпитава много качества."

Дъщеря ѝ Елисавета:

"Много ми харесва в Музикалното училище. Като най-голяма от децата в семейството съм свикнала да се оправям. Ходим на концерти, на кино - по-рядко. Искам да се занимавам с музика, свиря на кларинет и пиано. На ден свиря 2-3 часа. Нещата стават с търпение."

Отново Ивайла Цачева:

"Синът ни също е музикален, той е с ударни инструменти. Казали сме им да се занимават с това, което най-много ги влече. Всички четат. Опитваме се да ги възпитаваме да следват мечтите си."

Елиза Цветкова е от Мирковско хоро, Тодор Тотев от Мирковската духова музика:

"Мирише на нашенско. Ще представим две неща, присъщи на мирковското. В този си вид сме от 2015, с отлични танцови умения и добро настроение." (Е.Цветкова) "Духовата ни музика е на над 80 години, аз съм един от ветераните. Първо свирех на акордеон, после на кларинет. Ние сме 7-8 души, духовата ни музика е за всичко - на парад, на събор, на тържества. Кукунещата е типично за Мирково хоро." (Т.Тотев)

Полк. Тотев има и къща за гости и кани на туризъм в Мирково:

"Обичам специалитета на баба ми - с кисела туршийка, свинска пържолка и червено винце. Цените на нощувките са народни, можем да ви почерпим и ракийка."

Цветанка Йотина, кмет на Мирково слага финал на разговора:

"Целта е да се съберем всички, празникът е във времето на преход между пролет и лято. Искам да дойде времето, в което да се гордеем не само с историята, а и с настоящето. В община Мирково ври и кипи от строителство. Искам хората да бъдат щастливи и да не напускат общината. Безработицата е под 5%.

Всеки трябва да има своята идентичност и пространство. В 21 век трябва да живеем в мир и разбирателство, трябва да си обуздаваме страстите."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини -..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и вино" и е част от едноименното сдружение . Започнала е работа към Института за изследване на вино и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45