Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Международният хоров фестивал в памет на акад. Петко Стайнов е на 13 и 14 май

Петко Стайнов-внук
Снимка: БНР-Радио София

Първото издание на Международния хоров фестивал „Петко Стайнов“ трябваше да се състои в края на 2020 година, в рамките на 125-ата годишнина от рождението на композитора. Поради ковид пандемията това не беше възможно, а изданието му през следващата 2021-ва се проведе онлайн. 

„Тази година, след 5-годишно прекъсване, ще проведем поредното издание на живо, в края на тази седмица“, съобщи пред БНР-Радио София Петко Стайнов – внук на академика.

„Нашите амбиции бяха по-големи за тази година, но си даваме сметка, че това, което постигнахме е близо до максимума“, каза още Петко Стайнов-внук. Той припомни, че по време на пандемията хоровете и песенните формации бяха сред най-засегнатите в музикалния бранш, поради невъзможност да провеждат репетиции.

"Организирането на толкова мащабно хорово събитие изисква доста сериозни усилия, въпреки това е организирано успешно. Успяхме да запазим международния характер на фестивала, което беше важно“, подчерта Стайнов, допълвайки, че гръцки хор от висока класа ще открие фестивала. Освен това, в рамките на концерта, ще бъдат излъчени записи и на други чуждестранни хорове, особено такива, изпълнявали творби на Петко Стайнов, за да може международното участие да бъде по-сериозно.

  • Акад. Петко Стайнов загубва зрението си на 11-годишна възраст, което вероятно става причина той да се занимава с музика.
    Основоположник е на хоровата балада. Известни негови произведения са хоровите песни „Ела се вие, превива“ и „Конници“, както и известната тракийска ръченица. Личност с изключителна воля и дух. Той е първият музикант - академик, получава званието през 1943 година. 
    Неговият паметник е изграден до Естрадата в Борисовата градина по повод 125 години от рождението му.

По време на фестивала ще бъдат показани 3 азиатски хора -  един японски, който записва в репертоара си „Ела се вие превива“ на академик Стайнов, под диригентството на проф. Теодора Павлович, както и китайски хор, участвал и на онлайн изданието на фестивала през 2021 година, уточни още Стайнов-внук.

Програмата на Международния хоров фестивал включва 3 концерта. Ще се открие в събота, 13 май от 19 часа, ще продължи с неделно матине от 11 ч. и отново с концерт вечерта, на 14 май, в Аулата на СУ “Климент Охридски“.

В изпълнението на живо не е  важно само пеенето, изкуството е комплексно, увери Петко Стайнов-внук.

Входът е свободен, за всеки желаещ да си подари това преживяване.

Чуйте още подробности от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15