Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - българските Казанова

3
Тинко Симов
Снимка: архив

И България е имала любовници като Джакомо Казанова

Скандално е, но преди революционните четива на Раковски, Каравелов и Ботев, българинът се запознава с книгата “Любовник или неговите в Цариград от любов приключения”. Това е първото издание с еротична литература.

Автор е гръцкият писател Григориос Кондилис. Преводачът на български е Георги Иванов Стоев, срамежливо скрит зад инициалите Г. I. С. Типографисана в печатницата на арменеца Тадей Дивитчиян през 1849 година в Истанбул, разкрива журналистът Росен Тахов.

Прототип на главния герой Хариген е авантюристът Конте Николи с майка българка и баща грък. Двойник на Джакомо Казанова,  той се прочува като неотразим прелъстител и довежда до потрес патриархалния български бит в средата на ХIХ столетие.

Възрожденският критик Нешо Бончев отразява литературното явление като “безнравствени Любовници с гнусотиите им Цариградски”.

От малко по-ново време (първата половина на ХХ век) е историята на крадеца-жиголо, анархиста Тинко Симов, който прелъстява богати дами, за да ограбва съпрузите им. Негова жертва е и жената на министър-председателя Андрей Ляпчев – Констанца. Тя е свидетелка в позорен съдебен процес, където стават ясни похожденията на видни госпожи, „ужилени“ от чаровния апаш.

Той обаче си има голяма любов на име Радка, която го следва безропотно във всичките му авантюри.

Повече – в звуковия файл:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11

Транспортираха в музея в Петрич и втората статуя от Хераклея Синтика

С помощта на лебедка, въжета и синджири в Хераклея Синтика бе повдигната и извадена на открито втора статуя на античен мъж, открита на 20 септември, съобщава БГНЕС. Статуята, чиято глава бе открита три дни след торса, бе поставена в саркофаг, изработен и за първата статуя, открита в началото на юли. По-рано през деня кпециален кран я повдигна и..

публикувано на 03.10.24 в 12:52

Радослава Боор представя разказ за плаката и различните му проявления

На 12 октомври, от 12.00 часа, в пространството за изкуство и събития ДОМ, Радослава Боор ще представи разказ за плаката и различните негови проявления. Радослава Боор е графичен дизайнер, илюстратор, арт директор, а много от нейните плакати са свързани със знакови събития за България. От години живее в Прага, но сега пристига в София по..

публикувано на 03.10.24 в 12:49