Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наближава крайният срок за участие в конкурса "Дигитални новатори"

Снимка: Microsoft

Наближава крайният срок за участие на конкурса „Дигитални новатори в образованието“, организиран от Българската асоциация по информационни технологии ( БАИТ)

Регистрации ще се приемат до 17 часа на 26 май, а на 27 юни ще станат ясни победителите.

Със свои дейности и разработки вече участват и преподаватели от София, Пловдив, Варна, Шумен, Пазарджик, Добрич. Прави впечатление, че до момента в конкурса постъпват и номинации за дейността на учители – от директори, колеги и родители.

В подкрепа към кандидатурите се приемат линкове към мнения, референции, коментари от ученици и родители във Facebook, LinkedIn, учебни платформи, получени по имeйл, резултати от тестове, видео материали, линкове към материали и видео материали.

Повече по темата разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ Весела Калъчева - изпълнителен директор на на БАИТ.

В четвъртото издание на конкурса тази година организаторите затвърждават връзката на бизнеса с образованието, като акцентират върху няколко нови категории, една от които   е „Участие на бизнеса в училищата“, а другата нова категория е посветена на STEM центровете, защото това е много важна тема, посочи Весела Калъчева и допълни, че във всяко едно училище трябва да има такъв център.

Категориите общо са 4, като първата категория е „Технологични иновации“ – използването на всички възможни информационни технологии в процеса на преподаване.
Втората категория е свързана с „Качествено учебно съдържание“, третата е нова - „извели сме я като практическа насоченост на преподаването по информационни технологии и тук се прави връзка на училищата с Бизнеса с Националната програма „Бизнесът преподава“, уточни Калъчева и изказа притеснението на екипа на БАИТ от факта, че в протичащото обществено обсъждане на Платформата за обществени консултации, където са изкарани 22 национални програми от Министерство на образованието, но „Бизнесът преподава“ не е сред тях.

„Ние сме в недоумение какво се случва, защото тази програма през последните 4 години вървеше много успешно. Тя стартира най-напред като „IT бизнеса преподава“ по предложение на БАИТ, тъй като нашият сектор е много специфичен, в него много бързо се случват нещата, развиват се информационните технологии – буквално на няколко месеца се случва нещо ново и не може да очакваме от учителите да следват това темпо. Там ние можем да помогнем като учители идват на обучение в наши фирми, а съответно наши колеги влизат в часовете и помагат на титуляря учител“, поясни тя.

Тя допълни, че ако тази програма не върви за всички сектори на икономиката, би могла да се върне към първообраза си „IT бизнеса преподава“.

Журито, което включва членовете на Управителния и на Контролния съвет на БАИТ, ще отличи най-добрите кандидатури от 1-во до 3-то място във всяка от четирите категории.

Конкурсът е отворен за учители, които преподават от I до XII клас във всички дисциплини – добре дошли са, каза още Весела Калъчева.
В разговора  на Данаил Конов ще разберете и доколко иновациите и изкуственият интелект могат да попречат на критичното мислене на учениците.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко се угажда на..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи на място за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват на място в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23