Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Включете се в петите Литературни маршрути на София

Литературни маршрути
Снимка: Facebook - Литературни маршрути
Петите литературни маршрути започнаха в столицата. В тях има истории за Трифон Кунев, Иван Радоев и Атанас Далчев, както и посещения в два музея.

"По стъпките на Човека с широкополата шапка" е заглавието на първия маршрут за тази година, разказа пред БНР Теодора Радева, създател на фондация „Прочети София“ и автор на литературните маршрути.

"Журналистът Тони Николов разказа за Трифон Кунев, който има изключително интересна съдба. Участва в няколко войни и минава през сътресенията и промените в политически живот на България в началото на 20 век. След 1944 г. пише статии, които защитават демократичните права на хората и са насочени срещу властта. Самият Георги Димитров  е говорил срещу него. Трифонов е арестуван и хвърлен в затвора". 

Втората посока в пролетна програма ще бъде поета на 22 май. Водещ ще журналистът от БНР Радослав Чичев, който ще ни преведе през една пътека, посветена на поета и драматург Иван Радоев. Тя е под надслов: "Аз съм направен за чудене!"

„Иван Радоев има много нежна поезия. В същото време е работил в редица театри и маршрутът ще мине през тях. Ще има възможност да се чуе и гласа на Радоев. Творческият живот през 50-те, 60-те и 70-те години ще бъде на фокус през различните превъплъщения на Иван Радоев. Той също е имал сложни отношения със социалистическата власт“, допълни Теодора Радева (►) 

В "Разходки из улиците и думите на Атанас Далчев" поетесата Албена Тодорова ще представи литературното творчество на големия поет в една нетипична градска разходка. С този маршрут отбелязваме и 119 г. от рождението на Атанас Далчев (роден на 12 юни 1904).

Два от маршрутите тази година няма да преминават през различни градски пространства, а литературата ще се срещне с науката и изобразителното изкуство.

На 27 май, от 11:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН ще бъде представен единствения Детски литературен маршрут за тази година - "От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев". Маршрутът ще включва някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей, като пеперудите и тяхното приказно синьо, страховитите великански комари и пчелния вълк. Тази разходка се реализира в партньорство с издателство "Точица". 

На 4 юни, от 16:00 ч. в Националната галерия "Квадрат 500" ще се проведе първият музеен литературен маршрут в партньорство с образователната програма "Гледане с разбиране". Заедно с поета и драматург Стефан Иванов ще погледнем някои от произведенията в галерията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка, която криволичи сред имената на Хемингуей, Жюл Паскин, Дора Габе.

Фондацията организира и събитие в памет на Марин Бодаков. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Теодора Радева може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 08:49

Спиране на водоподаването за 5 часа в част от ж.к. "Гео Милев"

Във връзка с подмяна на пожарен хидрант на бул. "Шипченски проход", ж.к. "Гео Милев", от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа в района между ул. "Александър Жендов", бул. "Цариградско шосе", ул. "Христо Чернопеев" и бул. "Шипченски проход" , както и в района между ул. "Николай..

публикувано на 11.06.24 в 07:50

Горещо, в София – до 33°

И днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планините и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места там ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб югозападен вятър. Концентрацията на сахарски прах от север ще намалява. Остава горещо с максимални температури между 34° и 39°, малко по-ниски по Черноморието, в..

публикувано на 11.06.24 в 07:15

"Форум", 10.06.24: Изборите бяха като никъде другаде

След принудителната пауза по време на предизборната кампания, "Форум" се завръща в радиоефира. Разбира се, коментаторите тази седмица започват с това, което продължава да ни вълнува - изборите 2 в 1 на 9 юни, но с гледната точка не на "дежурните" социолози и политолози. По информация и по мнението на Цицелков " 13(+1) часа избори няма..

публикувано на 10.06.24 в 18:35

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали вече дава резултат

Приемането и спазването на фирмените правила и ценности от служителите се повишава. Тенденцията е валидна в глобален план и е отчетена в последния доклад за спазването на вътрешните правила, почтеността, отговорността и приемането на фирмените ценности, изготвен от EY на глобално ниво (Global Integrity Report 2024).В България лоялността и..

публикувано на 10.06.24 в 16:34
Пламена Велкова-Пам, с Крис Илиев и Деси Попова

"В таксито с Пам Велидис" - реални истории по софийските булеварди

Пламена Велкова е разказвач и колекционер на истории. В социалните мрежи тя редовно описва своите случки при пътуванията й с такси по столичните булеварди. От подобна случка е провокирано и авторското събитие, чиято премиера бе съвсем наскоро - "В таксито с Пам Велидис". "Събраха се изключително много хора, които ме подкрепиха и са чели..

публикувано на 10.06.24 в 16:33
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16