Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "График Арт" от 18 май. до 18 юни

Графична изложба "Избрани съчинения" на Румен Нечев представя разкази в картини

Снимка: Личен архив

3D графики върху саморъчно лята хартия на твореца Румен Нечев ще бъдат показани в столичната галерия „График Арт“ от 18 май до 18 юни 2023 г.

Негова е авторската техника, чрез която зрителят има именно това 3D усещане за дълбочина и триизмерност в графичните листи. Техниката е постигната чрез комбинация между топъл и дълбок печат и с релефна сребриста зона с различни илюзорни ефекти. В част от творбите тя е като сглобена или колажирана, а в други – вплетена в общата графична основа… и наподобява сребърния обков на икона.

Изложбата „Избрани съчиния“ на Румен Нечев надхвърля границите на познатото и ни дава нови поводи за размисъл.

Идеята е в основата на света. За да се роди нещо, преди това то е било само идея, после е станало желание и накрая се е материализирало.

Идеите са несигурни и непостоянни, но в търсенето им се откроява някоя, която дава началото на случването. Изразните средства за реализирането им са необятни и дори иновативни, само и само тази идея да се осъществи.

Румен Начев реализира своите идеи под формата на съчинения - авторска творба, която разказва история.

Съчиненията могат да бъдат три вида: описателни, повествователни и съчинения–разсъждения. Но съчиненията на Румен Нечев не са изписани с думи, а с графични техники.

Неговите графични творби са разкази в картини. Той ни потапя в един свят на сблъсък между минало и настояще. Иновативен в изразните средства, творбите, които ще видим в изложбата „Избрани съчинения“ ще бъдат сбор от трите вида съчинения, познати в литературата.

Румен Нечев споделя: 

„Експозицията включва графични листи, разположени в две крайни точки на диапазона, в който аз работя. Едната точка е черно-бяла графика - възможно най-аскетична като техника и изказ, тук идеята е най-важната част от изображението. Печатът е възможно най лаконичен и изчистен. Другата крайна точка е графика със сложна техника, многоцветен печат, сребърни релефи и саморъчно лята хартия. Тук търсеният от мен графичен образ се родее с живописта като цветно богатство и сребърния релеф почти като обков. Между тези две крайни посоки съм търсил въздействието на идеи и образи с различни послания.“

„За едно произведение на изкуството никога няма да видите еднозначна оценка. Вербалното и визуалното са доста индивидуални“, казва още творецът.

Румен Нечев е носител на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991),

Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003),

Награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013) и много други.

Задължително е за всеки творец е да има свой специфичен изказ, в изкуството е най-важно да си ти самият, смята Румен Нечев.

Чуйте целия разговор с него в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07