Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си отнесеш концерта вкъщи

2
Нона Кръстникова
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Нона Кръстникова е оперна певица, преподава в НМА, пее в Бургаската опера и представя образователната книжка за деца „На крилете не песента“. Такова  представяне ще има и в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“:

Да са запомнили Шуберт, това е целта, мисля, че е постигната за по-впечатлителните деца сред всички, на които представихме песенното му творчество през изминалия сезон. Всички, които слушаме класическа музика знаем каква душевна пълнота дава тя“.

Книгата ще се представи с концерт-спектакъл на 17 юни от 11 ч. в зала „България“.

"Това е пееща книга, книга-концерт с 15 песни на Шуберт, Григ, Брамс и Шуман и с оригинални илюстрации.  Има вградени QR-кодове, които водят до нашите изпълнения и до аудиокнигата. Текстовете са преведени от нас с Мария Русева, като тя има по-голям принос. Стремежът ни беше да са близки до оригинала, но да са понятни за децата. Нямаме търпение да видим реакцията им. С тази книжка те ще могат да си отнесат концерта вкъщи. В нея има и игри, както и препоръчителен списък с произведения от тези композитори, които да са интересни за деца.

На концерта ние ще бъдем в ролята на феи, излезли от книжката. Този път част „задълженията“ ни като водещи, ще бъдат поверени на Никола

Много бе важно скъсяването на дистанцията с над 1000-та деца, с които се срещнахме, обикаляйки детски градини и предучилищни класове. Вслушахме се във всичко, които те ни казаха и затова ни отне доста време да финализираме тази книга-концерт. Във всяка песен и илюстрация има скрита мишка, която трябва да бъде намерена. дали сме и предложения за допълнително слушане в нашия ютюб канал, опитваме се да разработим нещата комплексно. 

Децата трябва да почувстват композиторите като живи хора - какви са били те като малки. Деца като тях, просто са имали извънземен талант.

Искаме книжката да се ползва многократно - класическата музика колкото повече се слуша, толкова повече неща се откриват. Надеждата ми е, че съвсем ще се скъси моментът децата да влязат в концертната зала.

През лятото имам доста ангажименти - и оперета, и френски проект с филмова музика, ще пея и в "Набуко" на скалите в Бегликташ, както и един изключително интересен проект „Реформаторът" с участието на Геро, който същи има образователен елемент, но за възрастни, минаващ през много смях и импровизации.“

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали вече дава резултат

Приемането и спазването на фирмените правила и ценности от служителите се повишава. Тенденцията е валидна в глобален план и е отчетена в последния доклад за спазването на вътрешните правила, почтеността, отговорността и приемането на фирмените ценности, изготвен от EY на глобално ниво (Global Integrity Report 2024).В България лоялността и..

публикувано на 10.06.24 в 16:34
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:55

Поезията и природата

"Поезия/Природа" е темата на 16-ото издание на Международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Публичната му програма започва от 13 юни 2024 г. и продължава до 20 юни, съобщават организаторите от Фондация "Елизабет Костова". Тазгодишното издание на фестивала е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който..

публикувано на 10.06.24 в 12:22