Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Полетът - портрети за слушане" - изложба с вдъхновяващи истории и послание

Мира Владимирова и Ина Павлова

Представяме в предаването „Радиокафе“ едно много интересно, смислено събитие, което се открива днес в София – изложбата „Полетът – портрети за слушане“. Един проект, който представя вдъхновяващите истории на петима души,  преодолели различни житейски предизвикателства и намерили в себе си силата и способността да се издигнат над тях.

Мира Владимирова и Ина Павлова, две дами, от четиримата автори на проекта, разказаха повече. Те са Мира Владимирова, Ина Павлова, Иво Недялков и Атанас Севов.

Проектът е точно това, което звучи – „Полет – портрети за слушане. Историите на тези петима души вдъхновиха нас, а надяваме се това вдъхновение да достигне и до публиката, до хората, които ще дойдат да посетят инсталацията.

Вдъхновени от повестта-басня на на Ричард Бах "Джонатан Ливингстън Чайката"  те създават настоящия проект, който е втората колаборация на артистите Инна Павлова, Мира Владимирова-Йондър, Иво Недялков и Атанас Севов.

„Всъщност, всичко започна когато аз за първи път прочетох „Джонатан Ливинтстън Чайката“ – много ме докосна“, разказва Мира Владимирова. Произведението на Ричард Бах достига до нея, по препоръка на двама от хората, чиито истории представя инсталацията.

Минава време, в разговори между четиримата и търсене на други летящи хора, които са разперили крила, успели да се отърсят от неволите си, да достигнат до себе си и своя устрем,  

Настоящият им проект изследва основните теми, застъпени в "Джонатан Ливингстън Чайката" - пътят на различния и стремежа към себепознание и развитие, въпреки трудностите.

„Всички 5-има човека, които сме включили в изложбата, са хора, които лично познаваме и като начало стартирахме с тях“, допълва Ина Павлова.
Идеята е, проектът да се развива и занапред. „Да си направим една колекция от вдъхновение, за да се говори повече за това, че такива хора съществуват и има какво да допринесат за вдъхновяване и подобряване живота и на други хора“, поясни тя.

За авторите е много важно, изложбата да остави следи в хората, докоснали се до нея, когато имат моменти на неувереност, да се сетят за нея и да знаят, че има път напред, споделят те.

В „Полетът - портрети за слушане“ историите са разказани от първо лице, от хората, които са ги преживели.

Всяка история в изложбата "Полетът - портрети за слушане" е уникална, но участниците са обединени от една обща нишка - смелостта да се справят със затрудненията и да търсят път към светлината. Ние ги наричаме "летящи хора" – олицетворяващи силата и стремежа да разперим крила и да полетим, въпреки пречките, споделят от екипа.

„Процесът на работа беше много интересен, защото ние за пръв път взимаме интервюта, без да сме журналисти, но тъй като от сърце го правихме, оставяхме нещата да се случват – и те се случваха, не без перипетии, но по най-добрият начин“, разкриват още те.

Портретите в уникалната експозиция са дело на фотографа Иво Недялков, които са аналогов експеримент, като връщане назад във времето. „Те наистина са портрети, които ще „говорят с вас“, увериха събеседничките.

Изложбата „Полетът – портрети за слушане“ ще се открие днес, 19 юни от 18 часа на 2 етаж в Националния студентски дом. Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и в Националния студентски дом.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Откриха 4 пистолета близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около 15..

публикувано на 05.07.24 в 11:56