Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето е в пресечните точки между индустриите

Среща на криейтив и гейминг индустриите в тазгодишното издание събитието „Тук-Там“ – с подробностите слушаме Христо Бояджиев, основател на платформата и Станимир Милев, основател на ChaseaCloud, фирмата, която разказва визуални истории:

"На 15 години сме като организация. Тя е глобална мрежа за успех на млади хора. Където и да си по света, можеш да дадеш растеж на всеки млад човек в България. Бумът на айти предстои за криейтив индустриите. Те работят засега повече за чужбина. Вкарваме creative buzz в събитието ни "Кошер", което е също на 15 години." (Христо)

"По-трудно е, като всяко първо издание. Има сериозна нужда от място, където да се събираме. Произвеждаме анимация и дигитално съдържание. Не знаем българите, които работят за чужди компании." (Станимир)

Решихме да се фокусираме върху анимация, гейминг, в бъдеще защо не и филм мейкинг. Понятието креативна индустрия е обширно и затова началото е фокусирано върху дигиталното. Всеки, който се чувства креативна индустрия, може да ни се обади.

Ще докараме интересни за индустрията хора. Опитваме се да правим бизнеса си от България, ние сме бяло платно в тази карта. Често хората в индустрията не знаят, че сме в ЕС. Нещата, които правим тук трябва да имат повече видимост. Досега не сме имали толкова мащабно събитие. Ще докараме хората зад най-награждавания анимационен сериал "Аркейн". Почват 5 човека, в момента са 500. Правим връзка с малка компания, която е пораснала. Поканили сме криейтив директора и консепт мениджъра на Лего Нинджаго.

Технология, образование, общности - това са стълбовете на „Тук-Там“. Видях какво е разпознаваемостта за всеки бранш. Интересни са пресечните точки между индустриите, в тях е бъдещето." 


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сценичното изкуство в помощ на опазването на околната среда

На 21 май 2024 г. (вторник), от 18 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – София ще бъде представен иновативният подход за устойчиво развитие в културния сектор "Театър на колела", разработен от екипа на италианската компания Mulino ad Arte. Екипът на Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) отправя..

публикувано на 17.05.24 в 14:38

Иглика Иванова: Медийната грамотност е движеща се мишена

Коалиция за медийна грамотност от години организира различни инициативи, насочени към младите хора. Коалицията обединява организации в областта на журналистиката, образованието и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Медийната грамотност е движеща се мишена, коментира пред Радио София Иглика Иванова..

публикувано на 17.05.24 в 13:07

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35