Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морузеница и собствен дух

4
С кмета на Банкя Рангел Марков
Снимка: радио София

В навечерието на празника на минералната вода, здравето и дълголетието "Горешляци" гостуваме в район Банкя. Пръв гост е кметът Рангел Марков:

"Тук опитваме нещата да са със собствен дух. Оформихме се като място за уикенд почивки. Има доста подобни примери в Европа до големи градове да има такива китни, зелени селища за релакс. 

Банята е отворена, останалите две места за посещение са манастирите - Дивотинския и Клисурския, успяхме да завършим и двата пътя до тях. Но препоръчвам пешеходно да се отиде до там. Неограничена е и възможността за туризъм в Люлин планина. След такъв активен ден с движение е добре да се посети банята - тя е с благоприятно възстановително въздействие, човек се зарежда.

Реставрацията на банята бе дългоочакван проект. Тя беше в изключително тежко състояние в 2007. Зимата на 2008 покривахме с винил дупките в покрива. Но тя вече грее в своята красота и автентичност. Препоръчвам най-малкото да се види, проектирана е от главния архитект на Мюнхен, на практика е на 113 г. Винаги сме се придържали да бъде работещ обект. Хората свързват Банкя с минералната вода и въздуха.

Не спираме инфраструктурните проекти - работи се втория етап на водния цикъл, работи се и в неделя. Канализацията е изключително важна и от битова, и от екологична гледна точка. Подменяме 13 км водопроводи. Първите са били изградени в 1968, сеги ги променяме с нови.

Повечето проблеми, с които ме занимават са с лично естество. За мен като кмет няма значение естеството на проблема, стига да е в моите възможности. Хората са с нагласата кметът да реши всичко.

В Банкя имаме страхотен тенис комплекс, закрит и открит басейн, в момента правим ремонт на спортна зала в училището - тя ще се използва и за бойни спортове. Децата ни са доста свободни - възможностите за спорт са близо до училището, правим и туристически преходи за децата, за да им създадем навиците. Всички моат да говорят, важното е да го правят. Спортуващите са щастливи хора."

Следващият гост е зам.кметът по културата Александра Александрова:

"Горешляци започва на 11 юли и е до 16. Началото е с концерт на квартет "Сезони" с авторска музика по картини на Майстора. Следва сантиментална среща на кмета с дълголетниците на 12, на 13 е Ден на младите хора с музикална програма в парк "Ротонда". В петък имаме фолклорна програма с местните състави. Тогава откриваме и Алея на занаятите на пешеходната зона. Съботата е с наситена програма - в храма ще има литургия и курбан, следобед над 50 ретроавтомобила ще тръгнат от Иваняне до Банята. Заключителният концерт е на Тони Димитрова и братя Аргирови.

Тази година бе 9-о издание на детския форум с над 120 деца с музикален талант от цялата страна. Всички деца много се забавляваха, в Банкя напрежението от подобни конкурси изчезва. През август планираме лятно кино всяка събота, всички наши събития са с вход свободен. През септември планираме събития с елемент на изненада."

Диана Шингарова е дизайнер и художник, танцува във фолклорния ансамбъл Банкя, завършила е кулинарен курс:

"Част съм от екипа на сп.Ева - създаваме автентично съдържание. Интересът ми към кулинарията е от 15 г. В Банкя попаднах на страхотен текст на Румяна Николова с автентични песни, така се роди "Автентичните гласове на Банкя". След това се появиха рецептите, събрани от възрастните хора - "Автентичният вкус на Банкя", преведен и на английски. 

Не е лесно да се готви вкъщи - децата имат различен вкус, но се старая да балансирам храните, бавно готвени протеини, лятото - салати и риби са за предпочитане. Поддържам кулинарния си сайт с по-модерни съставки. Сред автентичните печива слагам морузеницата - подходяща за следобедното кафе.

Кухнята на Банкя е аскетична, но имаме тайна съставка - минералната вода. В миналото е участвала във ферментационните процеси - квасен хляб, боза и бира. Има древна рецепта с мая, люти чушки и хмел - рецепти на око на старите баничани. Пленерът ни е Банкя в бъдещето, Банкя напред. 

От 3 години съм част от фолклорния ансамбъл никога преди не съм танцувала. Попаднах в ръцете на много талантлив млад преподавател, чакаме още хора от Банкя."

Божидар Станчев е председател на Национален съюз на ТПК и ни представя фестивала "Кооп Банкя 2023":

"При нас членуват 127 ТПК, от които 18 са на хора с увреждания. 14 са регионалните ни съюзи в страната. Имаме две бази за социална рехабилитация - тук и в Приморско. 

Фестивалът бе за хора с увреждания - добра симбиоза и положително съдействие от община Банкя. Нашите кооперации изложиха качествените си стоки, имаше и музикална програма и дизайн от ЮЗУ, работещи с местно ТПК. Получи се много хубаво за хората, които работят с нас."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19