Да си блогър, влогър или „ютюбър“, да спечелиш голяма аудитория, която да следва това което правиш, снимаш и показваш, а след това да издадеш книга – това вече е класика в бизнеса.
Рефика Биргюл е извървяла този път. След като е била водеща в телевизионния канал „24 Kitchen“ и коломнистка, след YouTube канали на турски и на английски, тя вече има 5 книги зад гърба си. „Храната на новия Истанбул“ вече е и пред българските (по)читатели.
Авторката е завършила психология нещо различно от храненето, в продължение на години е директор на болница, работил е по културен кинофестивал, така че тя има опит в много различни сфери. Храната през цялото време ѝ е някаква страст и като лайтмотив я съпровожда.
Книгата е пълна с истории от биографията на авторката, допълни пред БНР-Радио София Златина Димитрова, редактор на книгата от издателство „Кръг“:
„Всъщност цялата книга и всички рецепти са изпълнени с усещането, че храната е любов и удоволствие. Вместо някакви сложни химични формули, Рефика предлага използването на невидимата съставка, а именно да готвиш с любов за хората. Част от рецептите носят имената на хора, за които ги е готвила и вървят с история. Има съвети не само за готвенето, а и за отношението към храната. Стимулира експериментиращите готвачи.“
Самата Рефика Биргюл представя изданието така:
„Храната на новия Истанбул“ е резултат от голямата ми страст да измислям кулинарни изкушения, които са вкусни и лесни за приготвяне. В основата им е традиционната турска кухня, но на всяка рецепта съм придала различен съвременен привкус. Без значение дали ще навивате турско суши, или ще готвите кадаиф на тиган, се надявам рецептите ми да ви харесат и изненадат.“
Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

В четвъртък темите от деня в предаването "Форум“ коментира журналистът и бивш общински съветник в СОС Иво Божков. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те се спряха на следните теми: - Политически сезон в условията на напрежение по оста правителство – опозиция - "Възраждане" търси подкрепа за отстраняване на председателя на НС Наталия Киселова -..
Навсякъде по света хората все повече търсят помощта на благотворителни организации, а средствата са ограничени. Благотворителните организации са на първа линия за решаването на проблемите на общностите, но как дарителите и политическите лидери могат да разберат и да подкрепят по-добре тяхната работа? "Световен доклад за..
Началото на сезона на Радиооркестъра ще бъде на 1 октомври в зала “България” с програма, включваща премиерно за България представяне на Концерта за маримба и оркестър от Гийом Конесон (един от най-изпълняваните френски композитори от своето поколение), Първата симфония на Густав Малер, неслучайно наречена “Титан“ и българската творба -..
"Мисли за здравето, мисли за магистър-фармацевта“ – това е мотото на Световния ден на фармацевта през 2025. С него се подчертава, че аптека без магистър-фармацевт носи риск за здравето, като подкопава качеството и безопасността на грижите, заплашва оптимизацията на лекарствената терапия и излага на риск доверието в здравеопазването. По повод..
Street Music Fest се завръща с нова сцена и богата тридневна програма в своето трето издание. Той ще се проведе с основна локация площад “Гина Кунчева“ – срещу Ботаническата градина. Тази година към фестивалната програма са добавени мини-концерти на ключови места из центъра на есенна София. Фестивалът ще събере артисти от различни..
Изследване показва какво е състоянието на роботиката и склонността на предприемачите да внедряват роботизирани решения и автоматизация в производствения процес. “Идеята е да се определи потенциалът за роботизация в България. П роучването е сред 120 компании, които са различни по размер за да се установи каква е нагласата към роботизацията. 87% от..
Предизвикателствата и политиките за подкрепа на малкия и средния бизнес у нас на прага на въвеждането на новата евро валута бяха обсъдени днес на кръгла маса. Разгледани бяха основните притеснения на по-малките бизнеси у нас, които сигнализират за опасения от конкурентоспособност в условията на еврозоната. На срещата присъстваха министъра на..