Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На няколко локации в София

От 21 юли градусите ще стигнат до фестивалните 180


Снимка: 180-degrees.org

Фестивалът „180 градуса“ отбелязва десетилетие в иновативното изкуство, с юбилейно издание от 21 до 28 юли на няколко локации в София и артисти от над 10 държави, сред които - Германия, САЩ, Бразилия, Чили и Индия. Програмата е изпълнена с имена в сферата на експерименталните музика, визуални изкуства, танц, театър и пърформанс.

„Не беше лесно през изминалите 10 години - призна пред БНР-Радио София Александър Хаджиев, арт директор на фестивала. - Артистите сме до някаква степен перфекционисти. Форматът на фестивала провокира тази гледна точка, но казваме на участниците, че крайният резултат, който се вижда на събитията на фестивала, не е нужно да е финалният продукт. По скоро това е една среща между тях.  

Това не е нетипично. Нетипично е пред публиката да се покаже първият опит между артисти. През последните 10 години публиката доста по-добре разбра какво означава артистичен процес. След събитията се прекрачва границата между публика и артисти. Публиката задава въпроси. Това за мен е най-важната част от фестивала, защото в крайна сметка изкуството е диалог.“

По време на фестивала артистите обменят знания, креативни похвати и новости на международната сцена, а по този начин се създават и нови международни колаборации и мрежи.


Артистичните пърформанси на тазгодишното издание започват на 21 юли (петък) в „Топлоцентрала“ с Existinct – спектакъл с участието на ансамбъл „Модерн“ (Германия), една от водещите формации за съвременна музика, театралната режисьорка Ксения Раввина (Германия/Русия) и артистичния екип на „180 градуса“ – Александър Хаджиев и Михаела Добрева. Заедно те разработват пърформанс, който има своята световна премиера през март 2023 г. в рамките на поредица от концерти.

В дните от 24 до 28 юли ще има поредица от събития с местни и чуждестранни артисти, които се обединяват в три творчески екипа. Те ще представят интерпретациите си върху абстрактната тема, зададена от организаторите на фестивала: 42.

Сред участниците в десетото издание са композиторът Пабло Гаретон (Чили), който смесва камерна музика с електроника, саунд арт, видео инсталация и пърформанс, хореографката Сара Бизока (Италия), победителка в конкурса Premio Roma (2022) за видео танц с binAria; турската виолончелистка Елиф Димли – с многобройни изяви като солист с различни оркестри, и художникът Михаил Михайлов, който представи България на Венецианското биенале (2022).

Част от програмата на фестивала са работилниците за ученици от училищата по изкуствата, лабораторията за импровизации под ръководството на контрабасиста Ивар Робан Кржич (Хърватия), за която до 18 юли могат да кандидатстват студенти по музика и професионални музиканти, както и артистичната колаборация на студенти по изкуствата от България и Германия, организирана съвместно с „Гьоте  институт“.

В последната фестивална вечер (28 юли, петък), по традиция, се представят финалистите в конкурса за късометражен (до 1 минута) ням филм Videomotion. Събитието ще бъдат озвучено от музикантите на „180 градуса“ чрез импровизация на живо. Победителят ще бъде избран чрез гласуване от публиката.

Входът за събитията е свободен.


„А догодина започваме ново десетилетие и ще има доста промени“, допълни Хаджиев ().

С него разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10