Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще заработят ли отново баните в с. Костенец, Момин проход и с. Пчелин

Какво спъва поддръжката и развитието на минералните бани в Момин проход, Пчелински бани и с. Костенец? Д-р Ирина Йорданова, която е инициатор на много подписки и писма до институциите във връзка с баните разказа подробности пред Радио София. По думите й преди време, през 1969 г. те са предоставени за ползване на Министерство на здравеопазването, като през 2004 година тези общински бани стават негова собственост.

"По какъв начин това е станало малко е скрито от историята, защото със специално писмо от общината ние получихме отговор, в който се казва, че няма сключена такава търговска сделка, няма прехвърляне на имоти. Една стотинка не е платена от Министерство на здравеопазването, за да могат те да придобият тази инфраструктура", сподели тя.

Д-р Йорданова посочи, че тези имоти са строени със собствен труд на хората, като сега МЗ предлага да върне тези обекти, но срещу заплащане. Според думите й по експертна оценка само банята, която е във Вили Костенец струва милион и половина лева и това е било сума отпреди три години.

"В момента състоянието на сградния фонд е отчайващо. Там всичко е разрушено и през всичките години от министрите сменили се в МЗ, единствено Таня Андреева отговаря с едно много смислено писмо от 2013 година и то е изготвено от проф. Савов. Много конкретно е написано стъпка по стъпка по какъв начин може да стане прехвърлянето. Те са няколко стъпки, в които основно се казва, че трябва да се излезе с решение на борда на директорите на специализираните болници, след това да има визия на Община "Костенец" какво предвижда да се направи. И тъй като аз съм работила в областта на Програма за развитие на селските райони, аз съм я писала тази програма и знам прекрасно по какъв начин могат да бъдат предоставени средства за финансиране на малки общини и затова тогава много масирано започнахме преписката, за да можем да използваме парите, които бяха в програмния период 2014-2020 г., защото имаше възможност да се вземат от тези средства и да се направи ремонт", отбеляза д-р Йорданова.

По темата коментар направи и зам. кметът на Община "Костенец" г-жа Маргарита Минчева. Тя отбеляза, че общината не е собственик на тези бази и поради това те не могат да бъдат поддържани.

"Ние също искаме да си върнем баните, но на този етап законодателството не ни дава възможност за това, тъй като има определени процедури, които е нужно да се спазят", каза Минчева и посочи, че възможността да се върнат баните е или възмездно, или безвъзмездно.

"Не можем да закупим нито един от обектите заради ограничения финансов ресурс на общината. В писмено становище кметът на общината е изразявал многократно възможността общината да бъде един добър стопанин, защото нас също ни е грижа за тези бази. И част от обектите ако ни бъдат прехвърлени прехвърлени безвъзмездно, разбира се ще кандидатстваме по различни програми и проекти с външно финансиране така, че да можем да финансираме тази инвестиция", каза Минчева.

По темата коментар направи и адв. Симеон Кръстев, който е юрисконсулт от Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД. Той подчерта, че лечебното заведение няма аналог както в системата на здравеопазването, така и юридически аналог на територията на Република България.

"Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД е лечебно заведение, което е със 100% държавно участие в капитала, и едноличен собственик на капитала е Министерство на здравеопазването. В състава на дружеството малко хора знаят, че влизат 13 филиала на територията на цялата страна, които са разположени в утвърдени лечебни курорти, вкл. и един от тях е Момин проход, разположен на територията на Костенец. Дружеството е правоприемник на бившите санаторно-курортни управления на МЗ, които са основоположник на балнеологията в Република България. Ние третираме минералната вода като основното, така да се каже лекарство на болницата и то е толкова важно за нас. Имайки предвид обаче спецификите на лечебното заведение и това, че има 13 филиала на територията на цялата страна, то е включено в един така наречен "забранителен списък", който не позволява приватизация и продажба на имоти", каза той.

Адв. Кръстев отбеляза, че ръководството на дружеството през годините е полагало усилия както за намиране на инвестиции, така и за установяване на конструктивен диалог с общинската администрация. На територията на общината е разположен и комплексен център за детска рехабилитация, който няма аналог на Балканите. Той е и основното лечебно звено на болницата и в него се влагат всичките финансови ресурси, които се печелят от дейността на дружеството.  Адв. Кръстев сподели, че инвеститорите след като се запознаят със състоянието на имотите се отказват на ранен етап от преговорите.

Д-р Ирина Йорданова каза, че хората искат баните да бъдат върнати безвъзмездно:

"Ако се стигне до някаква задача за плащане, нека това да бъде единият долар, както едно време продадоха Кремиковци".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49