Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция "Дни на математиката", отличи с награда български математици

Снимка: Rawpixel

В София се провежда Международна конференция "Дни на математиката".

Повече за това какво представят на тази конференция и кой получи наградата на Института по математика и информатика за 2023 година, разказа в предаването "Ритъмът на столицата" проф. Петър Бойваленков.

"Имаме над 200 души участници от над 30 държави, сред тях и много българи от най-важните центрове на математиката по света. Поканените докладчици представят на практика всички най-важни направления в съвременната математика и информатика. Много сме горди, че наградата я получава бивш наш възпитаник – на Ученическия институт по математика и информатика Веселин Димитров, който сега е топ математик в Съединените щати и очакваме и в бъдеще много научни постижения от него", сподели проф. Бойваленков.

Статистиката сочи, че в годините назад също българи са били носители на тази награда, но всички те са в университети в САЩ. Показателно ли е това, че там математиката е най-развита?

Професор Бойваленков направи уточнението, че наградата се дава само на българи до 40-годишна възраст и, че наградата е създадена само за българи.

"Да, така се получава засега, че топ постиженията на наши български математици се случват в САЩ. Надявам се, след време да имаме и топ постижения от математици в България, но засега положението е такова", посочи още той.

Проф. Бойваленков разкри, че у нас нещата също имат положително развитие в последните 4-5 години.

"Движим се напред, имаме много проекти, работим с много институции, мисля, че вървим в правилната посока и имаме успех", отбеляза той.

"За да се завърне в страната ни тази награда са нужни млади хора и тези от тях, които я получават, трябва да работят при нас", каза още Бойваленков и допълни, че няколко човека вече са се завърнали тук, а има и млади надежди от други страни.

"Така, както американците привличат наши хора и ние привличаме външни хора, силни математици", изтъкна той.

В последните дни на конференцията се обсъждат и теми за образованието по математика. Това бе и повод за радостната новина, че наши ученици са носители на златен и сребърен медал от олимпиада по математика в Япония.

По темата се включи и д-р Валентина Иванова – съосновател на Академия "Никола Тесла" в София, за да разкаже как се заражда в малките деца желанието да се развиват в математическите среди

"Децата имат естествено любопитство, те са откриватели по душа, искат да знаят и с тях се работи прекрасно, защото единственото нещо, което трябва да направим е да уважим въпросите им и да ги насърчим да чуят отговора, да се задълбочат и да разберат за какво става дума", каза тя.

Това, което правим ние с тях е да ги предизвикваме, да ги поставим в интересни ситуации, да решават задачи, които изискват от тях да знаят все повече", увери д-р Валентина Иванова.

Повече подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35