Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за ваксиниране срещу човешки папилома вирус предстои наесен

Ваксината не е в задължителния имунизационен календар, а ваксинационното покритие спада

Снимка: freepik.com

Едва 2940 дози от ваксината срещу човешки папилома вирус са поставили личните лекари на момичета от 10 до 13 години през миналата година. Данните са на здравното министерство, което заплаща имунизацията по националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Оттам отчитат значителен спад във ваксинационното покритие сред тази група и планират информационна кампания с деца и родители през есента. От създадената наскоро HPV коалиция, която обединява лекари и неправителствени организации, също започват кампания, насочена към родителите, която ще бъде под надслов „Защити бъдещето им“. 

Сексуален контакт, допир на кожа в кожа, контакт със заразена повърхност – така се разпространяват папилома вирусите, които са над 200 типа. При заразяване няма симптоми, но вирусът може да причини сериозни заболявания и при жените, и при мъжете - най-често рак на маточната шийка. Информацията е налична на сайта на HPV коалицията, в която преди няколко месеца се обединиха лекари и общественици, за да популяризират рисковете от тази инфекция и начина за предотвратяването им.  

Преди повече от 10 години държавата започна да осигурява ваксини срещу папилома вирус. Първоначално за момичетата на 12 и 13 години, а от две години са обхванати и девойките на 10 и 11. Разрешени за прилагане са две ваксини, внасяни от две фирми. Препаратите не съдържат жив вирус, обяснява епидемиологът д-р Христиана Бацелова, член на коалицията.  

"Идеята е да бъдат ваксинирани момичетата в период преди да започнат да водят активен полов живот и реално да имат имунитет и защита преди да започнат да водят полов живот."

Ваксината обаче може да се поставя и след тази възраст. Най-ефективна е, когато бъде приложена между 9 и 26-годишна възраст, уточнява епидемиологът. Възрастовата граница е широка, включително до 45 години, но има и случаи на поставяне след това.

Снимка: hpv-shield.ch

Тъй като ваксината не е в задължителния имунизационен календар, личните лекари трябва да убеждават родителите, че е нужно поставянето й с цел предпазване на децата от сериозни заболявания, свидетелства д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, също член накоалицията. По думите ѝ се интересуват и родители на момченца.

Към момента усилията на здравното министерство са насочени към разширяване на обхвата на ваксинация при момичетата, тъй като данните показват спад до 1 процент при тези на възраст от 10 до 12 години. Това е свързано с рязкото намаление на доверието към ваксината срещу папилома вирус след смърт на дете, което развива рядко заболяване след поставяне на такава ваксина, припомня д-р Николова.  

"Имаше сериозен медицински доклад. Не се даде гласност на този доклад. Бяхме оставени сами да разясняваме на родителите, че това не е истина и няма риск за здравето на децата им. В България всеки ден по една жена се разболява."

Сред митовете за HPV ваксината са, че предизвиква рак, че уврежда нервната система и води до смърт.Факт е, че има риск от алергична реакция, както и при другите ваксини, признава д-р Бацелова. Ваксината е с доказана безопасност, твърди тя.

Извън националната програма желаещите да се ваксинират могат да си купят препарата, като цената варира от 130 до 170 лева на доза, а след 14-15годишна възраст нужните дози са три.  

Ваксината може да се закупи в аптека и да се постави в кабинета на личния лекар, уточнява тя. Д-р Бацелова е поставяла ваксината и на мъже, както и на момчета.

Настоящата програма на здравното министерство ще действа до 2024-та година. Според нея, за да има ефект върху обществото, обхватът на ваксинираните трябва да стигне 70-75 процента обхват на съответния набор. Една от целите на СЗО е до 2030-а година 90 процента от момичетата на възраст до 15 години да са ваксинирани срещу папилома вирус. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19