Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица: култура и инфраструктура

| обновено на 23.07.23 в 13:56
11
Гара Копривщица
Снимка: радио София

Мобилното ни студио днес е в град Копривщица. Мястото е споделеният двор на най-старото класно училище в България - “Св.Св. Кирил и Методий” от 1837-а година и Народно читалище “Хаджи Ненчо Палавеев - 1869”.

Какво вълнува копривщени днес? Какви са важните задачи за решаване и как ще се реализират плановете? Пръв гост е Бойка Дюлгярова - кмет на Община Копривщица:

"Имахме фестивал на изкуствата, която завърши в събота с клуб "Гайтани" - "Светлината на хорото". Снощи в местността Войводенец на хорото на челници бяха около 1500 човека.

Освен водопреносната, също канализационната мрежи са от 60-65 г. Използваме малко от трите ни водоизточника, защото тръбите се пукат, затова променяме цялостно мрежата. Копае се на 4 м под реката. Имаме завършени, но невключени метри, но не можехме до скоро да прекопаем пътната мрежа. Всичко ще се случи за 180 дни, забавиха ни валежите и честванията.

Пътят е отремонтиран с кръпки в големите дупки, предвидено е цялостно преасфалтиране, предстои избор на изпълнител и пари. Пътят е републикански и зависи от АПИ. 

Тази година ще имаме 85 участника в детската музикална академия, започнахме с тромбони и включихме и тромпети, ударни и флейти, удължихме я на 7 дни. Преподавателите много харесаха и мястото, и нашите деца от духовия оркестър. Имаме деца вече в Операта, в Гвардейския."

Бойка Дюлгярова

Любомир Цеков - председател на Общинския съвет в Община Копривщица продължава:

"Тук се живее много спокойно. Приеха ме в началото с недоверие, като "ванкашен". Аз съм зет, от 1981 след сключването на брака, си се чувствам чист копривщенец. Живущите са 1700-1800, през пандемията хората надойдоха в къщите си и работиха оттук. Интернет-връзката е доста добра, имаме избор от добро до най-добро.

ОС е структуриран от различни партии, но нямаме партийни спорове и не пречим при решаването на даден проблем, сядаме на една маса. Мандатът минава бързо, ако си пречим един на друг, нещата няма да вървят. Приоритетите - запазване на гората, инфраструктура, има доста критика, но нещата вървят. Балансът е труден, но хората се справят. Срещаме се ежедневно с хората."

Любомир Цеков

Стоян Павлов - Председател на Народно читалище “Хаджи Ненчо Палавеев - 1869”:

"Акустиката в залата ни е уникална, това е благодарение на Хаджи Ненчо, който е довел най-добрите майстори. Сградата в едната ѝ част и земята са дарени от него. Стараем се читалището да е сбор от културни и образователни дейности. Сега започваме мегданските хора на лятната сцена - всяка събота, когато няма друго събитие.

Имаме състави за танци за малки, за пораснали и за възрастни, клуб за гайдари, певчески - за стари градски и за народни песни, театрални групи за млади и възрастни, младежки съвременни танци. Направихме по проект "Женско царство" и читалището беше препълнено от роднините на играещите. След пандемията бе като рестарт. Имаме и школи, и езикови курсове, помагаме и на "Мастър ъф арт" - фестивалът, който тече и в момента.

Работим с общината, музеите, училищата, никой не ти отказва, всички работим заедно. Библиотеката ни е с 32000 заглавия, безплатна е, никой няма да те върне, открихме и външна библиотека, на открито. Радваме се като ни откраднат книгите.

Отново се включва кметицата г-жа Дюлгярова: "Направили сме интерактивно триизмерно двуезично представяне на собствеността на Х.Ненчо Палавеев, той е дарил и инструментите на духовия оркестър. Ще открием изложбата преди лятната академия."

И отново Стоян Павлов: "Всички събития са едно цяло, следва ежегодният ни "малък събор". Не познавам човек, който не може да си намери работа. В целия град има навсякъде къде да се работи." "Няма майстори за калдъръми и дувари" - вметва кметицата.

Стоян Павлов

Поредната копривщенска фигура е Марияна Цолова - Директор на СУ “Любен Каравелов” и старши учител начален етап в училището:

"Получихме наградата "Училище на Софийска област" за 2023 за цялостна дейност, иновативни методи, за доброто представяне на децата в олимпиади. За съжаление децата намаляват, в първи клас имаше само 6 деца. Дойдоха едно семейство от Варна, използваме сугестопедия, но малкият се научи на кларинет и се върна в музикалното във Варна. 
Една от "старите иновации" е, че всеки свири на музикален инструмент. Започваме с блок-флейти. Трима колеги сме със сугестопедия, аз, учителката по английски и по музика. Учителят трябва да вярва, че нещо изключително се случва. Ние още през декември четем, докато другите учат буквички до март. Двама ученици стигнаха до национален етап в олимпиада по програмиране. Сега приключихме проект по Еразъм+ - с училища в Германия, Австрия и Португалия, имаме спечелен по преподавателска мобилност, тече и подбор за ученическа мобилност. За нас това е просто работа."
Марияна Цолова
Николай Иванов - диригент на Духовия оркестър в училището продължава темата за музикалността на децата:
"Децата са 17, тенденцията е да се увеличават постоянно. Към едно изкуство трябва да се подхожда само с положителни неща. Гледам и аз да се развивам. Оркестърът ни се изявява навсякъде. Последно бяхме поканени на Велинградските празници на културата. Бяхме единствените, които свирихме класика - Валс Номер 2 на Шостакович. Всеки оркестър си прави аранжиментите. Репертоарът ни е от маршове, хора, класика, поп-музика."
Николай Иванов
Светлана Мухова - уредникът на музей “Георги Бенковски” е историк и припомня неща, които заслужават вниманието ни:
"Музеите са притегателен център за нови посетители и млади хора, семейства водят децата си да се учат от разказите на музейните работници. Каблешковата е първата къща, отчуждена за музей - през 1922, а през 1924 - тази на Бенковски. Още през 1940 Копривщица има статут на защитено историческо селище - "народна старина", според различните термини във времето.
Селището е било чисто българско, турското присъствие е бил само мюдюринът в конака. Привилегиите са били и заради многото джелепи, които са изнасяли овче месо за столицата на империята. Хората са били с привилегирован статут, тези селища са наричани ахилесова пета" на империята. От образованието до революционното движение.
За съжаление се знае много малко за архимандрит Евтимий Сапунджиев, почти връстник на Димчо Дебелянов. Специализира в Германия и Швейцария, занимава се не само с педагогическа дейност, той е пръв назначен професор в Богословския факултет на СУ, живял е в кабинета си там. Бил е доживотен председател на фондацията на Ненчо Палавеев. Основава музеен комитет, прави първа изложба и действа по изграждането на първия исторически музей. Наричал е Копривщица "център на Вселената".
Тази година се навършват 180 г. от рождението на Бенковски. Ще проведем спектакъл "Звук и светлина" на паметника на препускащия конник. Съществуват само 1 или 2 снимки на Бенковски. Имаме един извор за възгледите на Бенковски - спомените на Маджаров. Бил е убеден, че никой няма да ни помогне, ако не си помогнем сами.
През 2 години на традиционната Дебелянова вечер се дава национална литературна награда, на 13 август т.г., веднага след нея, се представят нови издания в музея на Дебелянов."
Светлана Мухова пред Лютовата къща
Финалът е с Иван Керемидчиев - Началник на ЖП Гара Копривщица и любимец на местната общност:
"Не обичам да ме хвалят, работим в обществения сектор и на хората трябва да им е приятно. Човек където работи, трябва да е уютно и приятно. Сложихме портрети на видни копривщенци в чакалнята, портретът на един от първите началник-гара, Каблешков, е на винил на фасадата и се вижда от всички минаващи влакове.
Фамилията ми е местна, родите ми са имали керемедчийница. Кръвта кипи, цветни хора сме, различни. Макар че се забравят, има и чест, морал, добродетели. За хапване - барабой с мръви." 
С Иван Керемидчиев
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59