Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперативните бази за медицинските хеликоптери няма да са на територията на болниците

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков анонсира, че след като е преразгледана системата за Спешната помощ по въздуха, задвижена от служебното правителство, е взето решение оперативните бази за хеликоптерите - 6 на брой - да не са на територията болниците: 

"С така направения алгоритъм, системата за спешна медицинска помощ ще бъде ефективна и функционираща на територията на цяла България".

До най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по въздух ще достигат за между 20 и 30 минути, с което покриваме изискването за „златния час“ при спасяването на пострадали, посочи още той.

Министърът припомни, че до този момент са определени точките, където ще бъдат изградени оперативните бази, като за четири от тях вече са предоставени и необходимите терени. С решения на правителството са осигурени места на територията на летищата София и Пловдив, както и в бившето летище Търговище. База ще има и на летище Сливен, където има предоставен имот от седем декара с решения на местния общински съвет.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С близо 60% е намаляла популацията на бездомни кучета в София за 16 години

С изменение на Наредбата за разполагане на преместваеми обекти през 2022 г., Столичната община разрешава поставянето на кучешки и котешки колиби за безстопанствени животни, каза пред Радио София Лазар Петрунов – директор на Дирекция „Околна среда“ в Столичната община. Районните администрации дават съгласие за местата, на които могат да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 09:32

Дъжд и гръмотевични бури в петък, температурите падат

Днес валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, съобщиха от НИМХ. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат..

публикувано на 14.06.24 в 07:35

Ден на отворените врати в центъра по трансфузионна хематология във ВМА

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на кампанията е “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“. Денят е и повод отново да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване. По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден..

публикувано на 14.06.24 в 06:25

"Форум", 13.06.24: Инвестиции в градския транспорт на столицата

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Предстоящите инвестиции в градския транспорт на столицата Спортна инфраструктура Проблемите на София..

публикувано на 13.06.24 в 18:38

Какво трябва да знаем за летните месеци

Обилните дъждове и топлото време се оказват повод за срещи с всякакъв вид насекоми и ухапвания от тях. Най-голямо притеснение обикновено създават кърлежите. Как да се предпазим, какви мерки да вземем, възможно ли е да сбъркаме ухапване от насекоми с алергия и да неглижираме ситуацията. Катя Василева потърси отговорите от един от водещите..

публикувано на 13.06.24 в 17:36

"Дни на иновациите в образованието" се провежда в София

Образователното изложение "Дни на иновациите в образованието" гостува в София, за да представи най-новите тенденции в развитието на световното образование. Събитието се организира от Център за творческо обучение в партньорство със Столична община и е отворено към представители на детски градини и училища. Т о ще се проведе днес, 13 юни 2024 г. в..

публикувано на 13.06.24 в 17:16

Как да се повиши качеството на висшето образование

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ежегодно участва активно в процедурата по подготовка на държавния план-прием за приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и прави проучване сред своите членове, като изпраща конкретни предложения към Министерството на образованието и науката (МОН). Резултатите..

публикувано на 13.06.24 в 16:44