Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да се грижим за нашето тяло с процедури и тренировки. Това достатъчно ли е?

Грижата за тялото ни обхваща много повече от това просто да се запишем на процедури или да си вземем карта за фитнес тренировки или други спортни занимания. Това е добро начало, но е само началото. Ако наистина сте решени да се погрижите за здравето си, трябва да сте наясно, че това изисква воля и постоянство - което изобщо не е лесно. Предстои ви да изградите правилните навици и да поставите в ежедневната си програма допълнителни задачи и дейности. Но усилията си заслужават!

Ето някои съвети, които може да следвате и които е добре да вземете предвид, ако сте твърдо решени да се погрижите за здравето си.

Започваме със здравословно и балансирано хранене, разбира се! Включете в хранителния си режим разнообразие от плодове, зеленчуци, зърнени култури, белтъчини и здравословни мазнини. Ограничете приема на преработени храни, добавени захари и ненужни трансмазнини, сол и алкохол.

Храната, която консумираме, трябва да бъде балансирана и пълноценна, съдържаща всички необходими витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати.

Хидратация: Поддържането на постоянна хидратация е важно за всяка клетка, тъкан и орган в тялото ви.

Пийте достатъчно вода през целия ден. Това поддържа организма ви хидратиран и помага за правилното функциониране на телесните системи.

Физическа активност: Стремете се да бъдете активни през целия ден. Активният начин на живот включва разходки, изкачване по стълби, ходене, бягане, каране на велосипед или просто избягване на прекомерното седене и повишаване на двигателните активности по всевъзможни начини. Тялото и умът ни търсят спокойствие и с цената на всичко се стремят да го постигнат. Не им се поддавайте!

Изберете упражнения, които наистина ви харесват, за да можете да ги включите в редовната си рутина без усилия.

Тренировки: Редовните тренировки са от ключово значение за поддържането на добра форма и здраво и жизнено тяло. Опитайте се да включите разнообразие от кардио, силови упражнения и стречинг във вашата тренировъчна програма. Съветваме ви да се консултирате с професионалист.

Чували ли сте за "XBody"? Това е устройство за електрическа мускулна стимулация (EMS). EMS технологията се използва във фитнес индустрията и във физиотерапията. Тя работи чрез предаване на слаби електрически импулси през кожата към мускулите, което води до тяхното съкращаване.

XBody устройствата са разработени да помагат за подобряване на общата физическа форма, увеличаване на мускулната сила, подобряване на стойката и корекция на телосложението, увеличаване на обема на мускулната маса и намаляване на телесните мазнини.

Преди да започнете тренировка с XBody, е важно да се консултирате с квалифициран треньор или специалист, който знае как да използва технологията правилно и ефективно.

За най-добри резултати тренировките трябва да се провеждат редовно. Обикновено се препоръчват две тренировки седмично, но това може да варира в зависимост от вашите индивидуални цели и физическата ви форма.

Отдих и възстановяване: След тренировка е важно да отделяте достатъчно време за възстановяване. Използването на EMS технологията може да бъде интензивно за мускулите, така че възстановяването е важен елемент от процеса.

Сега да обърнем внимание и на другите важни аспекти на здравословния начин на живот:

Почивка и сън: За да се възстанови и регенерира, тялото ви се нуждае от качествен сън, поне 7-9 часа. Сънят помага за възстановяването на тялото и поддържане на ума в кондиция.

Ментално здраве: Ментално здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Намерете начини да управлявате стреса, като отделите време за почивка, четене на интересна книга или разговори с приятели. Намерете своето хоби или правете неща, които ви радват.

Профилактични прегледи: Редовните медицински прегледи са важни за ранното откриване и лечение на здравословни проблеми. Не ги пренебрегвайте!

Наистина се откажете от вредните навици. Много се говори за това, но е безумно трудно да се направи.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, прекомерната консумация на кафе и недостатъчно движение могат да имат негативен ефект върху здравето ви. Всъщност със сигурност ще имат!

Нито алкохолът, нито тютюнопушенето са средство за справяне със стреса. Осъзнавайки това, става малко по-лесно да се борите. Често обаче е невъзможно да се справите сами. Потърсете професионална помощ и сменете приятелския си кръг, ако там има пушачи или постоянно употребяващи алкохол, за да не бъдете провокирани и изкушавани. Вземете твърдо решение и го следвайте. Няма друг път!

Правилна поза: Правилната позиция на тялото е важна, особено ако работите в офис или прекарвате дълги периоди седнали. Следете за това гърбът ви да е изправен, раменете отпуснати, а коремът - стегнат. Правете при всяка възможност разтягания и раздвижвания.

Съобразяването с тези основни принципи на здравословен начин на живот ще ви помогне да се грижите за тялото си и то ще ви се отблагодари подобаващо. Няма нищо по-важно от здравето. Не чакайте да го изгубите, за да разберете това.

Трябва да сте наясно, че всичко зависи от индивидуалните нужди и обстоятелства, затова винаги е добре да се консултирате със здравни специалисти, преди да направите големи промени в начина си на живот, в диетата си или тренировъчния си режим.

Поддържайте, доколкото е възможно, позитивно мислене и добро самочувствие. Самочувствието до голяма степен определя това, как се чувстваме. Както казва популярната поговорка, "когато се чувстваш добре, изглеждаш добре" и обратното също е вярно. Самочувствието се отнася до усещането ни за лична стойност и увереност в собствената ни персоналност, идентичност и ценност.

Лична хигиена: Мислим, че знаем всичко за нея. Мием ръцете си редовно, почистваме зъбите си два пъти на ден, душът е част от ежедневието ни.

Ще направим една малко странна препратка за връзката между личната хигиена, лазерната епилация и самочувствието.

Лазерната епилация е метод за премахване на нежелано окосмяване, който използва концентриран лъч светлина, за да унищожи фоликулите на косъма. Тя представлява един от най-популярните и дълготрайни методи за обезкосмяване, което, сигурно се досещате, улеснява поддържането на добра лична хигиена.

За много хора премахването на нежеланото окосмяване може да повиши увереността и да им помогне да се чувстват по-комфортно в собственото си тяло, а оттам – до по-добро самочувствие.

Самочувствието е сложно и лично усещане, което може да бъде повлияно от много различни фактори. Добрият външен вид е един от тях. Затова, направете необходимото, за да го поддържате във форма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов

Магаретата в България са на изчезване

Днешният Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец". Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55