Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редица събития

Район "Слатина" подновява кампанията срещу словесната агресия в онлайн пространството

Снимка: БГНЕС

Почти година след началото на кампанията си срещу словесната агресия в онлайн пространството, в столичния район "Слатина" я подновяват като част от усилията да се повлияе положително върху средата на подрастващите.  За това какво е постигнато през изминалата кампания и подробности за настоящата, пред БНР-Радио София разказа Елица Виденова – представител на района и PR специалист.

„Смятаме, че тази кампания бе едно от най-успешните неща, които направихме през изминалата година, защото осъзнахме каква важна функция на местната власт остава подценена – а именно, работата с училищата и подрастващите“, подчерта тя и допълни, че до момента работят на терен с 14 училища в района, от които 8 са общински, а другите са държавни и частни.

„Бяхме изумени от готовността, с която ни приеха и останахме с впечатление, че това е нещо отдавна чакано“, поясни Виденова. 

По думите ѝ, досега никой не е обърнал внимание на капацитета, с който разполага местната власт, за да влияе върху средата на подрастващите.
Самите школа са наясно с този ресурс, но общината не е наясно колко може до направи в полза на училищата. 

Виденова уточни, че кампанията срещу словесната агресия в онлайн пространството, е създадена в подкрепа на усилията на местната Комисия за борба с обществените прояви на малолетните и непълнолетните.

„Те бяха само трегер в тази кампания, тяхната цел беше да привлечем интереса към двете теми, които ни вълнуват най-много и са изключително важни – словесната агресия сред подрастващите от една среда и работата с училищните психолози и обществените възпитатели, важна и за учениците, и за учителите, и за родителите“, разкри тя и поясни. В тази кампания са направени няколко проекта, чрез които са таргетирани директно, лице в лице тези три групи.

„Установихме, че работата не е свършена, но аз лично вярвам в „ефекта на пеперудата“ – всеки прави това, в което вярва, в което е добър, влага всичко от себе си и се надява да има резултат в дългосрочен план, но той се вижда много по-скоро“, увери Елица Виденова.

  • Ролята на училищните психолози

"Те са едни от водещите специалисти в работата с деца, те са изключително опитни и да много търсени от родителите. Ние искаме да кажем на децата: Тези хора са тук за вас, има ги, тяхната работа с вас е поверителна, работата с психолог е признак на високо емоционално и интелектуално развитие, а не е признак на проблем", увери експертът.

Виденова посочи, че често децата не знаят, че в училище работи психолог, не са наясно какво правят те. „Свързваха ги единствено с проблемните деца, при които проявата на някаква форма на дистрес е много видима, деца които нарушават процеса в час, различните. А истината е, психологът е там за всички", категорична е Виденова.

Идеята е да им се намира работа, те да бъдат заети и да се оползотворява времето им в училище - със съдействие на учителите, учениците и родителите, каза още тя.

В разговора ще чуете за обученията в рамките на кампанията срещу насилието, които експертите са провели в училищата за които и за всички предстоящи събития за които разказа Елица Виденова.  

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32