Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване показва намират ли време родителите да четат книги на децата си

Пред Радио София, Валентина Стоева от фондация "Детски книги"

Снимка: БГНЕС

Проучване на Фондация "Детски книги", направено в периода май-юни 2023 г. с целева група четящите родители с малки деца, насочва вниманието ни към въпроса – намират ли време родителите у нас да четат книги на децата си? 1 100 са анкетираните   са родители на деца от 0 до 6-годишна възраст, които все още не са изградили своите читателски навици, просто защото не могат да четат. В разговор пред Радио София Валентина Стоева, която е председател на фондацията разказа защо за тях е важно това проучване и какво показват резултатите до които са достигнали.

"Проучването на фамилните практики е нещо, което вълнува екипа на  фондация "Детски книги", защото то е важна част от нашата работа по отглеждането на четящи деца, чрез подкрепа на семействата на учителите и библиотекарите. Искаше ни се да си сверим часовника, както се казва, да сме сигурни ,че върви на прав път и същевременно да потвърдим или отхвърлим определени хипотези, затова решихме да проведем това проучване", посочи тя.

Валентина Стоева допълни, че то е насочено конкретно към четенето като процес, а не просто към литературата, или купуването на книги.

"Респондентите, които се включиха в нашето изследване са предимно от големите градове, предимно с висше образование, което означава и добър социален статус. Те смятат, че четенето е важна част от ежедневието на децата им", поясни Стоева. Тя се позова на твърдението на 99% от анкетираните родители, които твърдят, че притежават домашна библиотека.

"Което е много добър знак, защото децата, които растат в среда с книги, имат много по-голям шанс да се превърнат в запалени читатели, когато започнат да практикуват четенето самостоятелно", твърди тя.

Резултати от проучването показват, че едва 1,4% от родителите четат непрекъснато.

"Това е нормален резултат, той звучи много стряскащо, но истината е, че повечето възрастни в България, възприемат четенето като процес, който е за свободното време, който е свързан с четене на разпускащи заглавия, на художествени произведения", разкри още Валентина Стоева.

Тя изтъкна, че за екипа направил проучването е било интересно в каква интензивност протича процесът четене при възрастните. Изненадващо голям процент от тях са посочили, че четат повече от веднъж дневно, а над 70% от родителите посочват, че избират за децата си книги с красиво оформление и илюстрации, книгите с приказки посочват 53% от родителите, енциклопедични издания са любим избор на 45%.

Най-слабо предпочетените книги за четене от самите родители са книгите по актуални проблеми и теми – като войната болестите и други подобни. Едва 11%  ги определят като особено интересни, а 41% класифицират тези теми като не особено интересни, или напълно безинтересни. Това означава, че децата до шестгодишна възраст всъщност нямат реална представа какво се случва около тях, което би могло впоследствие да причини проблеми и по отношение на четенето. Ако книгите са откъснати от реалния свят в който децата живеят, те  в училищна възраст често ги възприемат като скучни, безинтересни и нещо, с което не си струва да си губят времето, твърди експертът.

Защо родителите се "страхуват" да четат на децата си книги с по-сериозни теми, по-сериозни теми, ще чуете в разговора.

Според Валентина Стоева децата не остават безразлични към действителността около нас. Те интуитивно разбират, когато има нещо плашещо и ако не ти бъде обяснено, естествено се създават сериозни проблеми.

"Ние като общество не сме готови да повярваме, че децата са способни да се вълнуват, да се интересуват, същевременно не знаем как можем да ги подготвим, а книгите по важни и тежки проблеми са именно такъв помощник“, категорична е тя.

Още от интересния разговор с Валентина Стоева чуйте в звуковия файл. С нея разговаря Александра Илиева.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции. Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ свали с малко основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54