Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палеонтологична експедиция край Трън ни дава информация за живота преди 83 млн. години

Снимка: FB/НПМ

Националният Природонаучен музей към БАН (НПМ-БАН) проведе шеста палеонтологична експедиция до находището на динозаври и други къснокредни гръбначни животни край град Трън. Експедицията бе ръководена от доц. Латинка Христова.

Освен екип от музея, взеха участие и учени от Геологическия институт към БАН и Софийския университет.

Палеонтолозите на НПМ-БАН определят експедицията като пореден успех на екипа.

Събраните десетки вкаменелости обогатяват знанието ни за сухоземната и сладководна фауна, обитавала района преди малко повече от 83 милиона години.

Сред най-любопитните останки са няколко кости от едри влечуги, сред които поне два прешлена, половин дузина зъби на крокодили. Там се намира и може би първият зъб от динозавър, както и костни фрагменти от микрогръбначна фауна (гръбначни животни с тегло под 1 килограм), принадлежащи вероятно на земноводни.

Доцент Латинка Христова посочи, че намерените останки имат огромно значение за нашето разбиране за живота отпреди 83 млн. години.

"По това време в Европа има запазени и открити много малко находища. Две или три от тях са толкова богати на гръбначна фауна като нашето. Поради тази причина информацията, която имаме за този период е изключително оскъдна", каза тя. Освен това допълни, че останките носят много информация за това какви животни са живели тук, къде попадат те в картината на развитието на организмите по време на късната креда в европейските острови, дават информация и за това как са протичали миграционните процеси – от Азия или от Африка тук са прониквали организми или пък европейски форми, които са единични са се разпространявали по други места."

"Изследването на нашите материали ще отговори на много въпроси за живота по онова време", изтъкна също доц. Христова.

Предстои обработката на находките от трънските динозаври и техните съвременници в лабораторни условия – почистване и инвентиране на събраните вкаменелости.

В различен етап на подготовка са и няколко научни публикации, които ще представят пред научната общност част от получените от екипа на НПМ-БАН и техните колеги резултати.

Палеонтологичната експедиция "Трън 2023" е финансирана от Фонд "Научни изследвания" по проект "От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека".

Още подробности чуйте в интервюто на Елисавета Белеганска с доц. Латинка Христова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни беседи на място за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват на място в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00