Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят разделителни колчета по пътя София-Самоков. Как възприемат новината шофьорите?

Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

До 3 седмици ще бъдат изпълнени краткосрочни мерки за повишаване безопасността на движение по пътя София - Самоков. Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов обсъди мерките, които ще се предприемат с кметовете на Панчарево, Кокаляне, Бистрица и жители на населените места.

Програмата на АПИ предвижда основен ремонт на 86 км от второкласния път II-82 София – Самоков – Боровец – Костенец. През есенно-зимния сезон ще може да се проведат законовите процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор, да се сключат договорите с избраните изпълнители и през 2024 г. при готов проект и издадено разрешение за строеж, ще може да стартира основният ремонт на трасето.

Дотогава ще се приложат краткосрочни мерки за повишаване безопасността на движение.

Ще се прецизира къде би могло да се поставят допълнителни пътни знаци, указващи участъците, в които шофьорите могат да предприемат изпреварване. Ще се разгледа и възможността за монтирането на разделителни колчета там, където опасността от инцидент при неспазване правилата за движение е най-голям. Предстои и обновяване на маркировката и премахване на избуялата крайпътна растителност за по-добра видимост за шофьорите.

"Доста често минавам този път. Освен, че е изключително опасен, тъй като е с много завои, има изключително "приятни" шофьори, които те изпреварват или карат много близко до теб, с цел да караш по-бързо".

"Категорично се нуждае този път от ремонт и маркировка".

"Няма случай, в който някъде по трасето да не е наръсено с камъни и много счупени клони".

"Ако се изпълни добре, ако се вземат предвид проблемните точки като свлачища, като дупки, като възможна катастрофа - това решение ще работи".

"За мен поставянето на тези колчета е чудесно решение!"

Това са част от мненията на шофьорите за състоянието на пътя София-Самоков.

От началото на тази година в частта от пътя, обслужвана от София, са станали 58 катастрофи с материални щети. 18 са случаите със загинали или ранени. В пътния участък, обслужван от Самоков, са настъпили 10 произшествия.

За повече подробности: чуйте звуковия файл.



По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров. Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии..

публикувано на 14.06.24 в 15:09

Artone представя новия си сингъл "Handle That"

След поредица от успешни сингли за световни лейбъли, Artone издаде нов сингъл. Пред Радио София той представи „Handle That“, който официално се появи в музикалните платформи на 31 май. В сингъла участва Trombobby като гост-музикант. „Той участва в почти всички мои проекти. В новия ми сингъл „Handle That“ взимат участие невероятни български..

публикувано на 14.06.24 в 14:05

Програмата Digitrans подпомага развитието на малките и средни предприятия у нас

По повод провеждащия се днес форум за кариера и живот в България "Bulgaria Wants You“, в предаването "Радиокафе" се срещаме с участниците в него, които предлагат свои идеи и инициативи в полза на търсещите реализация в страната ни. Борис Банчев от Launch Labs, разказа за нова инициатива в подкрепа на малки, големи и средни предприятия да..

публикувано на 14.06.24 в 13:15

Кариерни възможности на форума "София: Кариера и живот - защо в България?"

В зала 3 на Националния дворец на културата през целия ден днес (14 юни) се провежда форума „София: Кариера и живот - защо в България?“, част от кампанията Bulgaria Wants You . Посетителите имат възможността да се срещнат с вдъхновяващи лектори и с представители на над 80 компании. Те идват на събитието, за да разкажат повече за своята дейност и..

публикувано на 14.06.24 в 12:19

Жена пострада след взрив в къща в Костинброд

78-годишна жена е пострадала след взрив в къща на улица "Обиколна" в Костинброд, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Тя е получила втора степен изгаряния в областта на главата, ръцете и двата крака. Сигналът към Спешна помощ е подаден в 9:39 часа тази сутрин. Екипът е бил на мястото веднага и е транспортирал..

публикувано на 14.06.24 в 11:26

С близо 60% е намаляла популацията на бездомни кучета в София за 16 години

С изменение на Наредбата за разполагане на преместваеми обекти през 2022 г., Столичната община разрешава поставянето на кучешки и котешки колиби за безстопанствени животни, каза пред Радио София Лазар Петрунов – директор на Дирекция „Околна среда“ в Столичната община. Районните администрации дават съгласие за местата, на които могат да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 09:32

Дъжд и гръмотевични бури в петък, температурите падат

Днес валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, съобщиха от НИМХ. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат..

публикувано на 14.06.24 в 07:35