Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника - с вдигната глава

На празник в община Драгоман - започваме със зам.-кмета Лидия Банкова:

"Страхотен празник се получи, благодаря на момичетата от читалището, Успяхме за последните 12 години да направим доста неща във всички сфери - успяхме да възстановим славата ни на "Макйата Света Гора". Петровският кръст трайно привлича туристи, поклонници, еколози и делтапланеристи. Усеща се силата на Светата Троица.

Без желание, сърце, любов, нищо не се случва. Дори и когато имахме страхотни трудности, като че ли провидението ни помагаше. 40 години съм в Драгоман, като дойдох нямаше вода. Градът е коренно променен, дойде и проектът за площада. Признателни сме за цялото гласувано доверие от хората."

Следват Северина Кирова - председател и Моника Маркова - художествен ръководител в НЧ "Мелдия 2012":

"Децата се представиха много добре. Вече 11-та година правим всички заедно. Всеки път искаме да са по-усмихнати и с нови танци, за да може всички да са доволни. В момента имаме 4 художествени групи и състави - от 7 до 10, до 14, над 14 - печелили сме награди, вкл. море за децата. Постоянно сме нанякъде, съчетаваме полезното с приятното."

Даная и Александра са две от участничките:

"Танцуваме, защото госпожите много ги обичаме, влязохме в НУТИ (Алекс). Танцуваме от от много малки, танцът бе сложен, с много елементи. (Даная) Любими предмети - физическо и рисуване, след училището - към Пловдив, като госпожите: научили са ни на много неща и са ни подготвили. Помагаме вкъщи с чистене и готвене. Пожелаваме си да се справяме в училището."

След тях е ред и на Даяна и Петя:

"Танцувахме и пяхме на площада. И лятото ходим на танци и малко четем книги за лятото. Разхождаме се навън. Обичаме Български език. Благодарим на ръководителките ни, танцът те кара да го танцуваш. Петя: искам да стана фризьорка, Даяна: да стана хореограф!"

Време е за Даниела Тодорова - директор на Туристическо-информационен център Драгоман:

"Намираме се на стратегическо място. До нас минава древния римски Виа Милитарис и птичия Виа Аристотелис.  Даваме пълна информация за забележителностите ни. Имаме над 45 свети обекта. Приоритет е инфраструктурата и улесненият достъп до тях е факт.  Имаме и светилище на Себазий и там по-късно е построен Петро-Павловския манастир, след разрушаването му, се полага Петровския кръст.

Ние сме първата община, която посреща в България, тъй като сме до Калотина. Имали сме посетители, които следват пътя на султана от Виена до Истанбул. Иска ни се все повече хора да спират и при нас по пътя за Сърбия."

Елена Ангелова е директор дирекция Специализирана администрация:

"Работим по изпълнението на инвестиционната политика, транспорта, екологията, образованието и здравеопазването. Основните проблеми са разделното събиране на отпадъците и безстопанствените кучета. Трудното е да променим навиците на съгражданите ни. Вярата ни е в младите. Тийнейджърите ме радват, когато видя пълни шишеядците - знам, че това са те. Но дойдохме на празника с вдигната глава." 

Ред е и на председателя на Общинския съвет Младен Бухегер:

"Всички години са напрегнати, да си припомним и КОВИД-а, и политическата вакханалия, а и още не сме приели бюджета на общината. Досега се справяме, но е изключително трудно, не спряхме строителните и ремонтни дейности.

Имаме целенасочена социална политика, насочена към децата. Подкрепяме ги от новородени до абитуриенти. 1000 лв за новородено и абитуриент от общината, 400 - на първокласник. 

Трябва да вървим към децентрализация на общините. ЗМДТ не може да бъде променен от общината. Таксата смет се определя само от данъчната оценка на имота."

Както се полага, финалната точка се слага от кмета Андрей Иванов:

"Хората са все по-взискателни и станаха истински европейци. Имаме няколко предприятия за авточасти, логистичен център, който дава облик на входа на общината, стара мина, която скоро трябва да затвори. По постоянен адрес сме около 5 хиляди, разпръснати в 34 населени места, което е предизвикателство. Там се наблюдава тенденция много хора от големия град да ги избират и да преследват качество на живот с чиста природа, вода, въздух, храна.

Най-често проблемите са базисни - водоподаване, канализация, добра инфраструктура и понеже населението ни е възрастно, наблягаме на социалните дейности. Кметът е фунията на проблемите.

Направихме около 9 км вътрешна водопроводна мрежа, доста улици и пътища - до община Годеч, с помощта на държавата, започнахме пътя до границата на Трън. Спортната зала е наша гордост - и най-малкото населено място има нужда от спортни съоръжения. Има много, върху какво да се работи. Опитваме се да възстановяваме поетапно 47-те свети места. Неприемливи за нас са интересите на чуждестранни инвеститори към земеделска продукция. Има и искания за предоставяне на земя за фотоволтаици. Благодарение на магистрала Европа и изграждането на скоростна ЖП линия, се надяваме на повече инвестиции, най-вече български. Практиката показва, че възнагражденията при чуждестранните инвестиции създават работещи социално слаби.

Проектът за площада на Драгоман е напълно готов, стартираме обществена поръчка за избор на изпълнител. Ново озеленяване, нови зони за отдих, символика ни е водната лилия, популярна в Драгоманското блато. Година-година и половина ще са необходими за изграждането на площада. Ще се радвам да задържим постиженията в социалната сфера. Имаме готов проект за изграждане на Център за възрастни хора, пропуснахме едно финансиране и чакаме друго. Винаги сме имали много топли отношения със съседните общини, вкл. и с Цариброд. Има конкуренция, борим се за едни и същи средства. Според мен тук грешим. Вместо кметовете да имат петгодишни визии, се налага да вършим ненужни неща. С по-добро планиране и ясен хоризонт, нещата ще са много по-качествени. 

Важни са качествата на всички - да управляващ община е като да караш кораб с подводни рифове и плитчини. Когато ОС е с качествени хора, общината се развива много по-бързо. Трябва да се правят компромиси, за да се върви напред."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00