Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Кръстанов - консултант по въпроси, свързани със защитата от бедствия:

И човекът има принос за природните бедствия

Снимка: БТА

И природата, и човекът имат принос за природните бедствия. Това каза пред Радио София Атанас Кръстанов - консултант по въпроси, свързани със защитата от бедствия. Според него при наводненията по българското Черноморие над 70% роля е изиграла природата, а човекът - 30% със своето бездействие.

„Има определени принципи за превенция и защита при наводнения, които трябва да се спазват стриктно. Това безразборно строителство, което се провежда във всички градове на страната, никой никъде не гледа какви са заливаемите площи, къде има риск от наводнение. Басейнова дирекция има определени няколко по-големи реки – тях ги наблюдава с различни планове за управление риска от бедствия, от наводнение. За съжаление, не се взимат мерки да се забрани строителството на такива опасни места“, каза Атанас Кръстанов.

Той допълни, че зелените площи са от изключителна важност, тъй като абсорбират големи количества вода. За 24 часа една топола може да изпомпва около 150 литра вода, даде пример консултантът по въпроси, свързани със защитата от бедствия.

„Езерата в градовете имат много важна функция – те могат да събират водата, която е излишна и не може да се абсорбира в почвата и по този начин да се предотврати много по-сериозно бедствие“, допълни експертът.

По-рано през днешния ден Атанас Кръстанов е бил на среща в Столичната община, за да се определи готовността на София за подобен тип бедствия. По думите му, често се случва поради неизчистени шахти да се получат затлачвания.

„Въпросът е така да се организират нещата, че да могат всички служби да се справят с такива бедствия и кризи“, каза Кръстанов.

Той припомни, че към Столичната община работи отделна структура - дирекция „Аварийна помощ и превенция“, в която работят около 50 души. На ден те откликват на над 250-300 сигнала, добави Атанас Кръстанов.

„Сега искаме да направим една система, която да наблюдава от спътник урбанизираните територии – там много добре се вижда къде са презастрояванията, къде има нови квартали, там където има разливни площи. Всичко това ще покажем. В момента се отработват платформите, за да може да се визуализират всички тези проблеми“, уточни консултантът по бедствия.

Според него за предотвратяването на подобни наводнения са необходими контрол и санкции за безразборното застрояване.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини -..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и вино" и е част от едноименното сдружение . Започнала е работа към Института за изследване на вино и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45