Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София Тех Парк, до 18:30 часа.

Robotics Strategy Forum се откри днес в София Тех Парк

Снимка: Лили Големинова

За пета поредна година Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (ПАРА) открива ежегодния Robotics Strategy Forum. Той събра своите гости и участници в Зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк, а Радио София е медиен партньор на този престижен форум.

Какви ще са приоритетните теми и дискусии върху които ще се концентрират участниците във форума под надслов "България в дигиталната ера", разказаха събеседниците в мобилното ни студио.

Ралица Костадинова - експерт по "Роботика и кибер физични системи" към Националния STEM Център, в качеството си на експерт се занимава с разработката на малки учебни роботи, както и с разработването на учебни ресурси, които могат да се използват към тези роботи и не само към тях, но и към останалите учебни пособия, които STEM центърът предлага.

"Извън това, заедно с другите колеги се занимаваме с демонстрации и запознаване на учителите и директорите какво представлява STEM в общото цяло и как може да се приложи в училище. Освен тези демонстрации сега вече спомагаме в процеса по оценяването на проекти за изграждане STEM  среда в самите училища", сподели тя и допълни, че директори и учители реагират изключително позитивно и с голям интерес следят новините, свързани с цялата програма.


Много от тях споделят, че в училище липсва повече експерименталната част,  физическите средства с които да боравят в часа, за да бъде заниманието малко по-практично и като игра, което ще го направи и по-интересно за учениците. Когато пипнат и направят нещо от сърце винаги остава за по дълъг период знанието, което са придобили, каза още Ралица Костадинова.

В разговора ще чуете нейната лична история и конкретни неща, от които се е вдъхновила в нейния път в света роботиката, за една от важните функции на тази наука, която променя света и живота на хората. Учебните ресурси и подпомагащи пособия, които са качени на уебсайта на Националния STEM Център са насочени към учителите. Те могат да ги вземат и да ги използват в час, увери тя. В момента са налични над 15 учебни ресурса, свързани с природни науки, роботика, математика, дори архитектура за деца.

"Опитваме се да бъдем максимално полезни за учителите", уточни Костадинова. Чуйте още от разговора с нея в звуковия файл.

Йордан Михайлов е представител на една от големите компании в областта "Софт оръдия инженеринг".

"Интернет на нещата" е едно от ключовите понятия, с която се занимава тази голяма софтуерна компания, която развива различни софтуерни проекти.

"Тук сме за да представим нашето "Смарт хоум" решение, както и един друг проект наречен "Межарон", създаден с идеята да прави скици на определени помещения. Изключително полезен за всякакъв вид майстори, които могат лесно и бързо да оразмерят дадено помещение с помощта на нашата електронна ролетка", каза той. Как точно става това ще чуете в разговора.


Robotics Strategy Forum събира и много специалисти в различни сфери. Двама от тях, които са и лектори на форума също бяха събеседници в импровизираното студио на Радио София.

Владимир Филипов – от "Индустрията 4:0" и Вихрен Славчев от водеща компания в сферата на киберсигурността.

"Индустрия 4:0" е вид индустриална революция, тя променя начина по който живеем, правим бизнес, всички аспекти на нашия живот", посочи Филипов. И допълни:

"Говорим за качествена промяна в начина по който се произвеждат и разпространяват нещата".

В България тези неща навлизат лека-полека, каза той и поясни: 

"Въпреки, че не сме много активни, имаме стратегия от министерство на икономиката, направена преди няколко години, но изоставаме от останалата част на Европа, тъй като ни липсва цялостен подход. Купува се един робот, но той служи само за едно работно място, а не се вписва в цялостната инфраструктура на едно предприятие. Всъщност нещата трябва да са интегрирани и да работят като едно цяло", обясни Владимир Филипов. По думите му усилия трябва да бъдат вложени в обучение на предприемачите и постоянните клиенти. В разговора с него ще чуете какво съдържа понятието "икономика на знанието".

По темата за киберсигуността се включи Вихрен Славчев.

"Ние днес освен с познанията си, идваме и с повече опит. Днес в държавата се наблюдават едни много сериозни сътресения в сферата на киберсигурноста и тя е актуална навсякъде. Каквато и ситуация да настъпва в света, винаги ще има хора, които ще се възползват от нея", посочи той. По думите му, дигиталният и цифровият свят вече вземат физическо отражение и нещата не се случват само в компютъра.

"Много е важно да се знае, че във всяка една промяна настъпва момент, при който хората имат нужда от някакъв вид киберзащита. Това, което ние правим най-добре и сме се базирали на него, е един аутсорсинг на традиционната киберсигурност в една организация", каза той. Как точно се случва един такъв процес, ще чуете в разговора.

"Времето е решаващо тук. В една киберситуация не е въпросът колко сте ефективни, не е въпроса колко сте повишили сигурността, въпросът е времето, в което ще реагирате. Този термин се нарича "инсидънт риспонс", особено важен в този роботизиран свят", изтъква той.

Нужно е повече да четем, за да навлезем в нещата в дълбочина. Проблемите нямат лесни решения, а трудни, за които се изискват знания, а знанията се трупат бавно, уточниха експертите. Трябва ли да ни е страх от роботите - можете да научите от разговора.

Още подробности за самия форум по роботика, чуйте от неговите организатори Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов от ПАРА. 

Със събеседниците разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00