Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за енергийната еволюция събира експерти от различни сектори на международен форум в София

Снимка: БГНЕС

Първият международен форум и изложение „Енергийна еволюция 2023: европейски практики, местно приложение“ ще се проведе на 2 и 3 октомври 2023 г., от 9.00 до 17.00 часа, в Интер Експо Център. Събитието ще обедини експерти от различни сектори, каза пред Радио София д-р инж. Веселин Тодоров. Той добави, че дискусията ще даде насоки за случващото в енергийния сектор в Европа.

„Как това да бъде приложено в България, така че плавно да се получи енергийна трансформация, както в сектор енергетика, така и в другите сектори като електромобилност, образование и финанси, свързани с енергийната трансформация“, каза Тодоров.

Той добави, че за зелената енергия има почва в България, но е необходимо да бъде изработена стратегия и планиране в отделните сектори.

„Така че в България да има последователна политика в това отношение. Това е нещото, което липсва на България и забелязваме, че се получава хаос, както в сектор енергетика, така и в останалите сектори, свързани с енергийната трансформация. Ролята на подобни форуми е именно такава - да се опитат да се обединят хората от различните сектори, експерти, политици, както и образователни институции, за да може да се погледне в една посока и тази посока да даде една конкретна стратегия на България, която да се отработва в следващите 20-30 години“, допълни д-р инж. Веселин Тодоров.

Той уточни, че на форума се очаква да присъстват министри от няколко министерства, както представител от Европейския парламент, различни представили на българските работодателски и търговски организации.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново опасно горещо, с температура в София около 33°

Днес ще бъде предимно слънчево и горещо. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България - малко по-ниски, в София - около 33°. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 21.06.24 в 07:35

"Форум", 20.06.24: България десет дни след изборите

Коментатори в предаването "Форум" в четвъртък бяха Венци Мицов, бивш член на група "Хиподил", бивш политик, бивш общински съветник, журналист и преподавател в ЮЗУ "Благоевград", както и Орлин Милчев - известен български хип-хоп изпълнител и режисьор. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те обсъдиха набелязаните теми: България десет дни след..

публикувано на 20.06.24 в 19:21

"Невинност без граници" - изложба посветена на бежанците

Днес, 20 юни 2024 г. отбелязваме Световния ден на бежанците и по този повод от 11:00 ч. на Терминал 2, "Пристигане", летище София беше открита изложбата "Невинност без граници". Тя документира живота на деца и семейства от Сирия, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 19 пана с фотографии показват човешките истории зад статистиките и..

публикувано на 20.06.24 в 17:45

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55