Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагласата на българите за годишните профилактични прегледи

Снимка: pediatria-bg.eu

На 26 септември 2023 г., вторник, от 11.00 часа, ще се състои пресконференция нa Фондация "Хъб Фор Хелт". На нея ще бъде предоставено социологическо проучване "За нагласите на българите към годишните профилактични прегледи", кампанията "Здравето си ти", както и безплатната версия на дигитално решение за общопрактикуващите лекари и техните пациенти – DocUp.

Основна тема на събитието е важността на редовната профилактика за предотвратяването и ранното откриване на редица заболявания. Организатор е Фондация "Хъб Фор Хелт" - организация с нестопанска цел, чиято мисия е осигуряването на равен достъп до съвременни грижи за пациентите и насърчаването на превантивното здравеопазване.

По време на конференцията експерти в областта на здравеопазването, общопрактикуващи лекари и представители на водещи здравни институции и съсловни организации ще се срещнат, за да споделят идеи, добри практики и иновативни стратегии за преодоляване на предизвикателствата, които възпрепятстват ефективното провеждане на редовните профилактични прегледи. Подробности разказа доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.

По думите му хората имат добро отношение към индивидуалното си здраве, но от Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и другите институции трябва да ги стимулират да ползват наличните здравни превантивни услуги. Към момента едва 38% от гражданите в активна възраст се възползват от годишните профилактични прегледи. Благодарение на държавата отпуснатите средства за здравеопазване са 7 милиарда и 200 милиона лева.

"Проблемът е, че въпреки повечето средства през последните години не се наблюдава по-добър здравен резултат. И това е така, защото тези средства предимно се наливаха в крайната фаза", отбеляза той. Доц. Околийски допълни, че палитрата на безплатни услуги е много богата и те са съобразени с възрастовата група на хората. Освен стандартните прегледи са включени и допълнителни, които не са налични в други европейски страни.

"Българите поради тези си емоционални и субективни възприятия умираме най-рано в целия ЕС. Средната продължителност на живота падна и по време на ковид и специално при мъжете тя е под 70 години. А животът в другите страни започва над 65 години", подчерта той. Освен това каза, че специално при "хепатит С" няма ясни симптоми и в повечето случаи се стига до тежка цироза. Обсъжда се и информационна кампания за това, родителите да бъдат мотивирани да водят на прегледи своите деца.

 Как мобилното приложение DocUp ще улесни лекарите и техните пациенти?

"Идеята беше да направим едно достъпно приложение, абсолютно безплатно, което да бъде в полза на всички пациенти, както и на общопрактикуващите лекари. По-важното е, да се скъси дистанцията между тях", каза доц. Михаил Околийски и допълни:

"Идеята е в него лесно и удобно всичките потребители да могат да намерят своя личен лекар и повече информация за практиката му, от контакти през график."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28