Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център Кристо и Жан-Клод отваря врати в Габрово

Снимка: Fb/Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

От 18:00 ч. на 6 октомври до 18:00 ч. на 8 октомври 2023 г. в Габрово отваря врати Център Кристо и Жан-Клод. Той се помещава в бившия Текстилен техникум, като тридневното събитие ще бъде с участието на Владимир Явашев, директор "Операции и проекти", Кристо и Жан-Клод. За стълбата в изкуството и прехода между 20 и 21 век разказа художникът Стоян Дечев, който участва в инициативите по обособяването на арт пространството.

Той вече е направил инсталация върху част от сградата на новия център за изкуства. По думите му задачата е била т. нар. "намеса в публична среда" и това е продължение на  поредица от събития започнали в края на август и свързани с Фестивала на реките в Габрово. Дечев сподели, че когато той е пристигнал, сградата на бившия Текстилен техникум е бил много занемарена.

"Художникът, който иска да използва вече съществуващата среда трансформирайки я показва, че изкуството всъщност се занимава точно с реакцията към съществуващото, а не е просто самоцел. Моята задача беше също такава, да потърся връзка със самата сграда така, както проектите на Кристо и Жан-Клод винаги са били свързани с архитектурната среда и взаимодействието с нея. По същия начин аз също се опитах да бъда в контакт с нещо вече съществуващо и да го трансформирам", поясни артистът.


Според думите му инсталацията представлява огъната стълба, която се вие по фасадата на сградата, а някои от нейните части са близо до зрителите. Така те могат да усетят масата и тежестта на това, което се случва на покрива. През нощта тя е осветена и на фона на тъмната сграда може да бъде акцент в публичната среда на града. По темата се включи и Маргарита Доровска, директорка на Център Кристо и Жан-Клод:

"Това е една прекрасна дългогодишна идея, зад която стоят много хора и много енергия. Появява се преди повече от 30 години като предложение на страниците на местния вестник. В града ни трябва постоянна изложба на Кристо и Жан-Клод и както казваме - криволичи, затаява се, забавя се, ускорява се. Малко като проектите на Кристо и Жан-Клод, но от няколко месеца имаме сграда, имаме артrсти, които имат ателиета в центъра. Имаме доста идеи, предстои ни архитектурен конкурс и сега този уикенд, петък, събота и неделя Център Кристо и Жан-Клод отваря врати само за три дни."

Тя каза още, че Владимир Явашев е отбелязал, че сградата има огромен потенциал и, че трябва да се проведе архитектурен конкурс за нейното реновиране. Какво да се очаква от програмата:

-  Изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод и детството на Кристо в Габрово;

-  Отворени студиа - вече има група от великолепни артисти и дизайнери, творящи в Центъра;

-  Синтез на кръпките - звукова инсталация, разположена в зали, стаи, кътчета и пролуки в сградата; автори - Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби

-  Работилници - ще бъде построена мастаба - умален модел на Мастабата, от тенекиени кутии;

-  Филми, посветени на емблематични проекти на Кристо и Жан-Клод;

-  Поп-ъп магазин за лимитирани издания;

-  Партита и DJ сетове;

-  Инсталации и скулптурни обекти в пространството около Центъра Кристо и Жан-Клод и Музея на хумора и сатирата на Невена Екимова (2021), Стоян Дечев (2023), Ханс Хамъндс, Пиа Рогнес (2023) и Мартин Пенев (2023).


"Нещо, което е боклук, което смятаме за излишно, за грозно в един момент, когато се смени контекстът се превръща в център, в смяна на самия смисъл. По същия начин аз исках да смени представата си от грозно и зловещо, от смачкан куб желязо към нещо, което може да изненада публиката", каза Дечев.


Маргарита Доровска посочи, че българската културна политика напоследък се сблъсква с идеята за център и първият такъв е "Топлоцентрала":

"Нашият показ е повече в полето на визуалното изкуство. Съвременно изкуство и едновременно с това много интердисциплинарна работа, която включва архитектура, дизайн, инженерство, екология, в някакъв смисъл занаяти, които човек прави с ръцете си, но не традиционни занаяти. Всичко това някак си стъпва на разопаковането на проектите на Кристо и Жан-Клод, защото те включват в себе си много различни видове знания и експертиза. И точно тази амалгама от сътрудничества е изключително интересна за нас."

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца играят вън

Днес предаването е в Шесто основно училище в София, темата е за достъпността в извънучебно време на училищните дворове , а първи гости са Мая Цанева от сдружение Безопасни детски площадки и Диана Андреева, експерт образование, Национална Мрежа за Децата: Мая Цанева : "Имаме нужда от повече добри примери и положително мислене - това, което е..

публикувано на 20.10.24 в 10:06
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е помощник - концертмайстор и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34